Lekka sałatka z dodatkiem truskawek i awokado
Sezon na truskawki ruszy lada moment! Te pyszne owoce bogate są m.in. w witaminę C, żelazo oraz wapń. Można spożywać je w postaci np. koktajli, ale równie świetnie sprawdzą się jako… dodatek do sałatek!

Składniki
- 100 g szpinaku
- 80 g rukoli
- 1 dojrzałe awokado
- 200 g truskawek
- 1 czerwona cebula
- 100 g sera feta
- 1 łyżki ziaren słonecznika
- kilka listków mięty (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki miodu
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Szpinak, rukolę i truskawki umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Awokado obierz i pokrój w drobną kostkę. Ser feta pokrój w kostkę, a czerwoną cebulę w piórka.. Przygotuj dressing - wszystkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie w miseczce. Wrzuć warzywa oraz owoce do jednej miski. Polej dressingiem i wymieszaj. Upraż słonecznik na suchej patelni i dodaj go do sałatki. Opcjonalnie możesz wzbogacić sałatkę także o listki mięty.
Podawaj w towarzystwie białego półsłodkiego wina Marani Alzani Valley o delikatnym aromacie melona oraz pigwy.
***
#POMAGAMINTERIA
Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>