Reklama

Reklama

Lekka sałatka z kabanosami

W upalne dni wszyscy stronimy od gorących i ciężkich dań, stawiając na lekkie propozycje. W tej roli idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju sałatki, przygotowane na bazie świeżych warzyw i oryginalnych dodatków. Na lunch czy dodatek do obiadu polecamy sałatkę z bobem – będzie lekko, smacznie i zdrowo.

Składniki

  • 100 g wieprzowych kabanosów np. Kabanosów Premium marki Berger
  • 1 kg bobu
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 garście kiełek słonecznika
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 10 czarnych oliwek (w krążkach)
  • pół pęczka koperku
  • pół natki pietruszki
  • 50 g twardego sera np. Grana Padano

Składniki - dressing

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

W garnku zagotować delikatnie osoloną wodę. Wrzucić bób, gotować go do miękkości. Następnie odsączyć i obrać. W międzyczasie pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, zaś pokrojone w plasterki kabanosy podsmażyć na suchej patelni. Koperek i pietruszkę drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Oliwki w krążkach odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć i posypać kiełkami słonecznika. Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje