Lekki creme brulee
Francuski przysmak.
Składniki:
- 2 filiżanki mleka 2 proc.
- 3/4 filiżanki odtłuszczonego mleka w proszku
- 1 laska wanilii przekrojona wzdłuż na pół
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki ksylitolu zmielonego na proszek
- szczypta soli
- syrop klonowy lub miód
Przygotowanie:
1. Mleko w proszku wymieszaj z mlekiem płynnym, dodaj laskę wanilii. Gotuj, aż pojawią się bąbelki, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 30 minut. Wyjmij laskę wanilii, zeskrob nożem ziarenka i dodaj je do mleka. Rozgrzej piekarnik do 300 stopni C. Żółtka ubij z ksylitolem i szczyptą soli. Stopniowo dodawaj do nich przestudzone mleko.
2. Rozlej masę do foremek, wstaw je w kąpieli wodnej do piekarnika (można umieścić je na blasze wypełnionej wodą na wysokość ok. 1,5-2 cm). Piecz w wysokiej temperaturze przez 25 minut. Zostaw do wystudzenia, schłodź w lodówce. Przed podaniem polej miodem lub syropem klonowym.
3. Jeśli zależy ci na chrupiącej skorupce, posyp wierzch deseru odrobiną cukru trzcinowego i wstaw pod nagrzaną górną grzałkę piekarnika, by cukier się skarmelizował.