Reklama

Reklama

Lekki sernik brzoskwiniowy

Nie masz pomysłu na deser? Wykorzystaj nasz przepis i zrób pyszny sernik brzoskwiniowy. Nie musisz go piec.

Składniki

  • 5 dag biszkoptów,
  • 12,5 dag ciastek migdałowych (np. amarettini),
  • 6,5 dag masła,
  • 5 dużych brzoskwiń,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 50 dag mascarpone,
  • 75 dag mielonego tłustego twarogu,
  • 7,5 dag cukru pudru,
  • 10 ml likieru migdałowego,
  • trochę oleju do posmarowania formy.

Biszkopty i 10 dag ciastek migdałowych pokruszyć, najlepiej w malakserze albo wałkiem do ciasta. Masło stopić, przestudzić, wymieszać z okruszkami. Formę (24 x 24 cm) posmarować olejem. Spód wylepić przygotowaną masą. Wstawić do lodówki. Brzoskwinie umyć, 4 ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i włożyć do wrzątku na minutę. Owoce wyjąć i obrać ze skórki. Następnie przekroić wzdłuż i wyjąć pestki. Połówki brzoskwiń pociąć na cząstki.

Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić, aby spęczniała. Mascarpone wymieszać z twarogiem i utrzeć z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wymieszać ją najpierw z likierem, a potem z masą serową. Połowę masy rozsmarować na spodzie z ciastek, na niej ułożyć cząstki brzoskwiń. Przykryć resztą masy. Ciasto schładzać 4 godziny. Pozostałą brzoskwinię pokroić na cząstki. Ułożyć je na wierzchu sernika. Udekorować resztą ciastek. 

Reklama


Życie na Gorąco
Dowiedz się więcej na temat: ciasto

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje