Lekki sernik brzoskwiniowy

Nie masz pomysłu na deser? Wykorzystaj nasz przepis i zrób pyszny sernik brzoskwiniowy. Nie musisz go piec.

Smakuje wspaniale
Smakuje wspaniale 123RF/PICSEL

Biszkopty i 10 dag ciastek migdałowych pokruszyć, najlepiej w malakserze albo wałkiem do ciasta. Masło stopić, przestudzić, wymieszać z okruszkami. Formę (24 x 24 cm) posmarować olejem. Spód wylepić przygotowaną masą. Wstawić do lodówki. Brzoskwinie umyć, 4 ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i włożyć do wrzątku na minutę. Owoce wyjąć i obrać ze skórki. Następnie przekroić wzdłuż i wyjąć pestki. Połówki brzoskwiń pociąć na cząstki.

Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić, aby spęczniała. Mascarpone wymieszać z twarogiem i utrzeć z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wymieszać ją najpierw z likierem, a potem z masą serową. Połowę masy rozsmarować na spodzie z ciastek, na niej ułożyć cząstki brzoskwiń. Przykryć resztą masy. Ciasto schładzać 4 godziny. Pozostałą brzoskwinię pokroić na cząstki. Ułożyć je na wierzchu sernika. Udekorować resztą ciastek. 

Zmysłowe smaki: Sernik z mascarpone na migdałowym spodzieInteria.tv
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas