Reklama

Lekki torcik kawowy

Z kawą smakuje idealnie

Składniki

  • 30 dag ciastek biszkoptowych,
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 80 dag mielonego twarogu
  • 40 dag mascarpone
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 łyżki likieru migdałowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao i kawa do dekoracji
  • olej

Sposób przygotowania

1. Biszkopty pokrusz. Masło stop, wymieszaj z okruszkami. Tortownicę posmaruj olejem. Spód wylep przygotowaną masą. Wstaw do lodówki. Kawę rozpuść w 1/3 szkl. wrzątku. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odstaw, by spęczniała. Twaróg utrzyj z mascarpone oraz cukrem i cukrem waniliowym. Domieszaj likier migdałowy. 

2. W gorącej kawie rozpuść żelatynę. Wymieszaj ją masą serową. Wylej na spód z ciastek. Wierzch wyrównaj. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Gotowy tort wyjmij z tortownicy. Oprósz kakao. Udekoruj np. ziarenkami kawy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama