Lekki torcik kawowy
Z kawą smakuje idealnie

Składniki
- 30 dag ciastek biszkoptowych,
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 80 dag mielonego twarogu
- 40 dag mascarpone
- 1/2 szkl. cukru
- 4 łyżki likieru migdałowego
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka kakao i kawa do dekoracji
- olej
Sposób przygotowania
1. Biszkopty pokrusz. Masło stop, wymieszaj z okruszkami. Tortownicę posmaruj olejem. Spód wylep przygotowaną masą. Wstaw do lodówki. Kawę rozpuść w 1/3 szkl. wrzątku. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odstaw, by spęczniała. Twaróg utrzyj z mascarpone oraz cukrem i cukrem waniliowym. Domieszaj likier migdałowy. 2. W gorącej kawie rozpuść żelatynę. Wymieszaj ją masą serową. Wylej na spód z ciastek. Wierzch wyrównaj. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Gotowy tort wyjmij z tortownicy. Oprósz kakao. Udekoruj np. ziarenkami kawy