Lekki tort z kremem budyniowym

To idealna propozycja na deser. Lekki tort smakuje wspaniale!

Delikatny i pyszny
Delikatny i pyszny 123RF/PICSEL

Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche składniki, wymieszaj łyżką. Piecz 35-45 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół. Do żółtek dodaj oba cukry, mąkę oraz mleko, zmiksuj. Przelej do rondelka; mieszając gotuj aż masa zgęstnieje. Wystudź.

Do miski włóż miękki tłuszcz, miksując dodawaj po 1 łyżce budyniu. 30 dag truskawek rozgnieć widelcem i wymieszaj z dżemem. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj dżemem i 1/3 kremu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Udekoruj truskawkami i posyp pistacjami. Wstaw do lodówki.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas