Lekkie bułeczki z niskim indeksem glikemicznym
Dzisiaj mam dla was coś specjalnego. Super bułeczki, nie tylko bogate w składniki odżywcze, ale też i bezpieczne dietetycznie.
Do tego wykonanie jest szybkie, łatwe i przyjemne. A jak smakują...
Były to moje ukochane bułki w okresie ciąży i sporo eksperymentowałam z dodatkami.
Co potrzebujemy?
5 łyżek otrąb żytnich
10 łyżek płatków owsianych
30dkg białego półtłustego sera
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
3 łyżki wody
3 jajka
Dodatki z dzisiejszego przepisu, ale możecie modyfikować dowoli:
Garść owoców goji
Garść nasion słonecznika
Garść posiekanych migdałów
Jak robimy?
Krok 1:
Wszystkie składniki (poza dodatkami)wrzucamy do miski i ucieramy blenderem na jednolitą masę.
Krok 2:
Do masy dodajemy bakalie i wszystko razem mieszamy.
Krok 3:
Masę przekładamy do foremek na muffinki (6 dużych lub 12 małych) i wkładamy do piekarnika.
Krok 4:
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 C. A potem jemy