Lekkie kaszotto
Uważasz, że kasza jest nudna i nie serwujesz jej domownikom zbyt często? Pora to zmienić! Oto przepisy na proste i pełne zdrowych warzyw dania, które zaskoczą ciekawym smakiem.

Gryczane z marchewką
Składniki
- 2 szkl. kaszy gryczanej
- 3 marchewki
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag orzechów włoskich
- 3 szkl. bulionu warzywnego
- 1/4 szkl. białego wina
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- koperek
Sposób przygotowania
Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz, potnij w kostkę. Orzechy posiekaj. Rozgrzej 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj kaszę gryczaną. Smaż ją przez 5 minuty. Potem dołóż orzechy i pieczarki. Zalej winem. Kiedy alkohol wyparuje, wrzuć marchewkę. Wlej 1/2 bulionu. Zmniejsz płomień i duś 5 minut. Dolej resztę bulionu. Duś dalej pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec dodaj pozostałe masło oraz sól i pieprz. Gotowe kaszotto posyp posiekanym koperkiem.

Jęczmienne z ratatouille
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. drobnej kaszy jęczmiennej
- 2 czerwone papryki
- 2 małe marchewki
- 2 pomidory
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 2 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego natka
Sposób przygotowania
Papryki, pomidory, cukinię i bakłażan umyj, cebule i marchewki obierz. Paprykę oczyść z pestek i razem z resztą przygotowanych warzyw pokrój na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozmaryn opłucz, osusz, igiełki oderwij od gałązek i drobno je posiekaj. Kasze opłucz, osącz. W garnku rozgrzej olej. Smaż na nim kaszę przez chwilę. Potem zalej ją bulionem. Przemieszaj. Gotuj pod przykryciem 5 minut. Następnie wrzucić rozdrobnione wcześniej warzywa i duś razem około 15 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec duszenia dodaj posiekany rozmaryn. Kaszotto przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Udekoruj natką.