Reklama

Reklama

Lekkie zapiekanki z mielonego mięsa i warzyw

Są pełne witamin, minerałów oraz pełnowartościowego błonnika. A do tego nie ma w nich ciężkich sosów i są... przepyszne.

Makaronowa zapiekanka przekładana warzywami

Czas przyrządzenia: 25 min + pieczenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 cukinia
  • 8-10 małych pomidorów
  • 20 dag selera korzeniowego
  • 20 dag makaronu penne

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag mozzarelli
  • sól, pieprz
  • suszony rozmaryn i oregano

Sposób przygotowania:

1. Cukinię umyj, potnij  w cienkie plasterki. Marchewkę i seler obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. Rozgrzej 2 łyżki  oleju. Zrumień na nim mięso. Dołóż cebulę, marchewkę  i seler. Krótko podsmaż. Przypraw solą, pieprzem  oraz rozmarynem i oregano.

2. Na posolony wrzątek wrzuć makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu. Do składników na patelni dodaj koncentrat pomidorowy i ew. 2-3 łyżki wody. Sos duś jeszcze 10 minut.

3. Formę posmaruj resztą oleju. Pomidorki pokrój na połówki. Makaron odcedź, osącz. Połowę makaronu rozłóż na spodzie formy, przykryj go 1/2 sosu. Na tym ułóż rzędami plasterki cukinii oraz połówki pomidorków. Potem wyłóż resztę makaronu i sosu. Na wierzchu ułóż rzędami resztę warzyw. Mozzarellę zetrzyj. Posyp zapiekankę. Piecz 20 minut w 180 st.

Reklama

Dobre rady kucharza

Nie chcesz, by rozgrzany olej pryskał na boki? Wcześniej przetrzyj patelnię wacikiem zwilżonym octem.

Kupując makaron, zwróć uwagę na jego wygląd. Powinien być jednobarwny, i niepołamany. Makaron jajeczny nie powinien mieć jaskrawożółtej barwy. Wskazuje to na dodanie barwników: beta-karotenu lub kurkumy.

***

#POMAGAMINTERIA

1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>

Bakłażanowa zapiekanka z fetą i jogurtem

Czas przyrządzenia: 20 min + pieczenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 3 średnie bakłażany
  • 60 dag mielonego indyka
  • 6 pomidorów
  • 30 dag fety light

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 1 cebula
  • 1 mały grecki jogurt
  • suszony majeranek i rozmaryn
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i 1 ząbek czosnku obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj do mięsa. Dołóż koncentrat, zioła. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj masę.

2. Bakłażany i pomidory oczyść, umyj, pokrój w plasterki. Fetę utrzyj z jogurtem. Sos przypraw ziołami i pozostałym czosnkiem.

3. Formę posmaruj tłuszczem. Układaj w niej warstwami  warzywa, sos i mięso. Piecz  przez 40-45 minut w 180 st.

***

#POMAGAMINTERIA

1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>

Dyniowa zapiekanka z mięsem mielonym

Czas przyrządzenia: 20 min + pieczenie
Składniki dla: 4 porcje

Składniki - podstawowe:

  • 1 średnia dynia piżmowa
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 4-5 pomidorów

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • suszone oregano
  • pieprz kajeński
  • olej
  • 4 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

1. Dynię pokrój na kawałki, oczyść, pokrój na cząstki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Zrumień na nim mięso. Oprósz solą, pieprzem kajeńskim i oregano. Dodaj rodzynki i przełóż do formy. 

2. Na patelni rozgrzej jeszcze 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim cebulę i czosnek, dołóż pokrojone pomidory. Duś 10 minut. Mięso w formie zalej sosem pomidorowym. Obłóż dynią. Posyp ją pieprzem kajeńskim i solą. Piecz ok. 45 minut w 180 st. Pod koniec posyp parmezanem. Udekoruj.

Rada kucharza

Parmezan najlepiej jest kupić w kawałku (owiniętym woskowanym papierem, następnie folią aluminiową). Rozdrobniony - szybko traci smak, unikaj więc gotowego tartego sera.

***

#POMAGAMINTERIA

1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy