Lekkie zapiekanki z warzywami
Są nie tylko pyszne, ale też pełne witamin, minerałów i wartościowego błonnika. A do tego bez ciężkich sosów, więc po zjedzeniu nie wstaniesz od stołu z uczuciem ciężkości.

Borowiki na jarzynowym posłaniu
Składniki
- podstawowe:
- 12-16 małych borowików
- 1 mała główka (ok. 1 i 1/2 kg) kapusty
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 1 pszenny tost
- przyprawy i dodatki:
- 5-6 łyżek oliwy
- 1 cebula
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1-2 łyżeczki octu
- cukier
- sól
- mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kapustę oczyść, pokrój w dużą kostkę. W garnku rozgrzej połowę oliwy. Podsmaż na niej kapustę, zakwaś ją octem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Duś, aż lekko zmięknie. Paprykę i pomidory oczyść, potnij na duże kawałki. Cebulę obierz, potnij w plasterki. Grzyby dobrze oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha.
2. Rozdrobnione warzywa dodaj do kapusty. Ponownie całość przypraw i duś razem 5 minut. Na 2 łyżkach oliwy podsmaż borowiki (ok. 10 minut). Tost pokrusz, wymieszaj z parmezanem oraz oliwą. Zagnieć kruszonkę.
3. W żaroodpornym naczyniu ułóż kapustę duszoną z pomidorami, cebulą i papryką. Na tym połóż borowiki. Grzyby posyp parmezanową kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. Piecz 15-20 minut.
Dobre rady kucharza
Parmezan najlepiej jest kupić w kawałku (owiniętym woskowanym papierem, a następnie folią aluminiową). Rozdrobniony - szybko traci smak, unikaj więc gotowego tartego sera.
Jeśli masz większą ilość świeżych leśnych grzybów i nie wykorzystasz wszystkich w ciągu 1-2 dni, nadwyżkę zamroź. Wcześniej grzyby (zwłaszcza kurki) obgotuj, by zapobiec gorzkiemu smakowi tuż po odmrożeniu.
Dyniowa zapiekanka z kurczakiem

Składniki
- podstawowe:
- 1 kg dyni
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 kulki mozzarelli (startej)
- 2 łyżki ostrej musztardy
- przyprawy i dodatki:
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżki przyprawy do pieczonych warzyw
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. W miseczce wymieszaj olej, musztardę, przyprawę, rozmaryn oraz obrany i posiekany czosnek. Filety pokrój na kawałki, połowę marynaty wymieszaj z mięsem. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Potem rozgrzej patelnię. Włóż mięso i smaż je, mieszając, przez 2 minuty.
2. Dynię oczyść, pestki zachowaj. Miąższ odetnij od skóry, pokrój. Kurczaka i dynię przełóż do miski. Dodaj resztę marynaty i pieprz. Wymieszaj. Przełóż do formy. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 35-40 minut. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, posyp zapiekankę serem i pestkami dyni.
Dobre rady kucharza
Miseczkę z zamarynowanymi filetami z kurczaka przed wstawieniem do lodówki szczelnie przykryj folią. Dzięki temu mięso nie będzie wysychało.
Dynię oczyść za pomocą dużej łyżki. Łatwo i szybko wybierzesz nią włókna oraz pestki dyni.
Musaka bez ziemniaków

Składniki
- podstawowe:
- 2 średnie bakłażany
- 60 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 cebula
- 4-5 pomidorów
- 20 dag fety
- przyprawy i dodatki:
- po 1/2 pęczka natki i tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- mielony czarny pieprz
- czerwony pieprz
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
1. Zioła opłucz, trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj do mięsa. Dołóż koncentrat, zioła oraz sól i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę. Bakłażany i pomidory umyj, oczyść, pokrój wzdłuż w plasterki.
2. Formę posmaruj tłuszczem. Układaj w niej warstwami warzywa i mięso. Posyp pokruszoną fetą. Piecz ok. 45 minut w 180 st. Udekoruj resztą ziół i utłuczonym czerwonym pieprzem.
Dobre rady kucharza
By łatwiej pokroić pomidory, nóż wkładaj przed każdym cięciem do bardzo zimnej wody.
Spróbuj musaki wegetariańskiej: farsz zrób z 4 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej. Dodaj do niej 2 jajka oraz 8 pokrojonych pieczarek. Przypraw na pikantnie.