Lekkie zapiekanki z warzywami

Są nie tylko pyszne, ale też pełne witamin, minerałów i wartościowego błonnika. A do tego bez ciężkich sosów, więc po zjedzeniu nie wstaniesz od stołu z uczuciem ciężkości.

Borowiki na jarzynowym posłaniu
Borowiki na jarzynowym posłaniu123RF/PICSEL

Borowiki na jarzynowym posłaniu

Składniki

- podstawowe:

  • 12-16 małych borowików
  • 1 mała główka (ok. 1 i 1/2 kg) kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 pszenny tost

- przyprawy i dodatki:

  • 5-6 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1-2 łyżeczki octu
  • cukier
  • sól
  • mielony czarny pieprz
15 min
4 porcji

Sposób przygotowania:

1. Kapustę oczyść, pokrój  w dużą kostkę. W garnku rozgrzej połowę oliwy. Podsmaż na niej kapustę, zakwaś ją octem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Duś, aż lekko zmięknie. Paprykę i pomidory oczyść, potnij na duże kawałki. Cebulę obierz, potnij w plasterki. Grzyby dobrze oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą  i wytrzyj do sucha.

2. Rozdrobnione warzywa dodaj do kapusty. Ponownie całość przypraw i duś razem 5 minut. Na  2 łyżkach oliwy podsmaż borowiki (ok. 10 minut). Tost pokrusz, wymieszaj  z parmezanem oraz oliwą. Zagnieć kruszonkę.

3. W żaroodpornym naczyniu ułóż kapustę duszoną z pomidorami, cebulą i papryką. Na tym połóż borowiki. Grzyby posyp parmezanową kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. Piecz 15-20 minut.

Dobre rady kucharza

Parmezan najlepiej jest kupić w kawałku (owiniętym woskowanym papierem, a następnie folią aluminiową). Rozdrobniony - szybko traci smak, unikaj więc gotowego tartego sera.

Jeśli masz większą ilość świeżych leśnych grzybów i nie wykorzystasz wszystkich w ciągu 1-2 dni, nadwyżkę zamroź. Wcześniej grzyby (zwłaszcza kurki) obgotuj, by zapobiec gorzkiemu smakowi tuż po odmrożeniu.

Dyniowa zapiekanka z kurczakiem

Dyniowa zapiekanka z kurczakiem
Dyniowa zapiekanka z kurczakiem123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe:

  • 1 kg dyni
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 kulki mozzarelli (startej)
  • 2 łyżki ostrej musztardy

- przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki przyprawy do pieczonych warzyw
  • sól, pieprz
25 min
4 porcji

Sposób przygotowania:

1. W miseczce wymieszaj olej, musztardę, przyprawę, rozmaryn oraz obrany i posiekany czosnek. Filety pokrój na  kawałki, połowę marynaty wymieszaj  z mięsem. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Potem rozgrzej patelnię. Włóż mięso  i smaż je, mieszając, przez  2 minuty.

2. Dynię oczyść, pestki zachowaj. Miąższ odetnij od skóry, pokrój. Kurczaka i dynię przełóż do miski. Dodaj resztę marynaty i pieprz. Wymieszaj. Przełóż do formy. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 35-40 minut. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, posyp zapiekankę serem i pestkami dyni.

Dobre rady kucharza

Miseczkę z zamarynowanymi filetami z kurczaka przed wstawieniem do lodówki szczelnie przykryj folią. Dzięki temu mięso nie będzie wysychało.

Dynię oczyść za pomocą dużej łyżki. Łatwo i szybko wybierzesz nią włókna oraz pestki dyni.

Musaka bez ziemniaków

Musaka bez ziemniaków
Musaka bez ziemniaków123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe:

  • 2 średnie bakłażany
  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 4-5 pomidorów
  • 20 dag fety

- przyprawy i dodatki:

  • po 1/2 pęczka natki i tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • czerwony pieprz
  • tłuszcz do formy
20 min
5 porcji

Sposób przygotowania:

1. Zioła opłucz, trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj do mięsa. Dołóż koncentrat, zioła oraz sól i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę. Bakłażany i pomidory umyj, oczyść, pokrój wzdłuż w plasterki.

2. Formę posmaruj tłuszczem. Układaj w niej warstwami warzywa i mięso. Posyp pokruszoną fetą. Piecz ok. 45 minut w 180 st.  Udekoruj resztą ziół i utłuczonym czerwonym pieprzem.

Dobre rady kucharza

By łatwiej pokroić pomidory, nóż wkładaj przed każdym cięciem do bardzo zimnej wody.

Spróbuj musaki wegetariańskiej: farsz zrób z 4 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej. Dodaj do niej 2 jajka oraz 8 pokrojonych pieczarek. Przypraw na pikantnie.

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?