Reklama

Reklama

Lekkie zapiekanki z warzywami

Są nie tylko pyszne, ale też pełne witamin, minerałów i wartościowego błonnika. A do tego bez ciężkich sosów, więc po zjedzeniu nie wstaniesz od stołu z uczuciem ciężkości.

Borowiki na jarzynowym posłaniu

Czas przyrządzenia: 15 min + smażenie i pieczenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 12-16 małych borowików
  • 1 mała główka (ok. 1 i 1/2 kg) kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 pszenny tost

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 5-6 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1-2 łyżeczki octu
  • cukier
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kapustę oczyść, pokrój  w dużą kostkę. W garnku rozgrzej połowę oliwy. Podsmaż na niej kapustę, zakwaś ją octem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Duś, aż lekko zmięknie. Paprykę i pomidory oczyść, potnij na duże kawałki. Cebulę obierz, potnij w plasterki. Grzyby dobrze oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą  i wytrzyj do sucha.

Reklama

2. Rozdrobnione warzywa dodaj do kapusty. Ponownie całość przypraw i duś razem 5 minut. Na  2 łyżkach oliwy podsmaż borowiki (ok. 10 minut). Tost pokrusz, wymieszaj  z parmezanem oraz oliwą. Zagnieć kruszonkę.

3. W żaroodpornym naczyniu ułóż kapustę duszoną z pomidorami, cebulą i papryką. Na tym połóż borowiki. Grzyby posyp parmezanową kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. Piecz 15-20 minut.

Dobre rady kucharza

Parmezan najlepiej jest kupić w kawałku (owiniętym woskowanym papierem, a następnie folią aluminiową). Rozdrobniony - szybko traci smak, unikaj więc gotowego tartego sera.

Jeśli masz większą ilość świeżych leśnych grzybów i nie wykorzystasz wszystkich w ciągu 1-2 dni, nadwyżkę zamroź. Wcześniej grzyby (zwłaszcza kurki) obgotuj, by zapobiec gorzkiemu smakowi tuż po odmrożeniu.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje