Lekkie zapiekanki z warzywami

Borowiki na jarzynowym posłaniu
Borowiki na jarzynowym posłaniu123RF/PICSEL

Borowiki na jarzynowym posłaniu

Składniki

- podstawowe:

  • 12-16 małych borowików
  • 1 mała główka (ok. 1 i 1/2 kg) kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 pszenny tost

- przyprawy i dodatki:

  • 5-6 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1-2 łyżeczki octu
  • cukier
  • sól
  • mielony czarny pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady kucharza

Dyniowa zapiekanka z kurczakiem

Dyniowa zapiekanka z kurczakiem
Dyniowa zapiekanka z kurczakiem123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe:

  • 1 kg dyni
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 kulki mozzarelli (startej)
  • 2 łyżki ostrej musztardy

- przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki przyprawy do pieczonych warzyw
  • sól, pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady kucharza

Musaka bez ziemniaków

Musaka bez ziemniaków
Musaka bez ziemniaków123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe:

  • 2 średnie bakłażany
  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 4-5 pomidorów
  • 20 dag fety

- przyprawy i dodatki:

  • po 1/2 pęczka natki i tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • czerwony pieprz
  • tłuszcz do formy
5 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady kucharza

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?