Lemon curd
Pomysł na słodko-kwaśny przysmak.
Do metalowej miseczki wlej sok z 2 cytryn. Dodaj skórkę startą z 2 cytryn oraz 1/2 szkl. cukru, 2 jajka i 1/3 kostki masła. Miseczkę postaw nad garnkiem z parującą wodą. Ogrzewaj, mieszając, aż krem zgęstnieje i będzie miał konsystencję budyniu (10-15 minut). Krem przetrzyj przez sitko. Przechowuj go w lodówce w zamkniętym słoiku do 2 tygodni.
Do czego wykorzystać krem?
Nadaje się do smarowania tostów, rogalików, słodkich bułek. Jego smak dobrze komponuje się też z goframi, racuchami drożdżowymi i naleśnikami. Jest na tyle gęsty, że możesz nim przekładać blaty bezowe oraz biszkoptowe krążki na torty. Biszkopt warto wtedy nasączyć likierem cytrynowym, by jeszcze podkreślić smak kremu. l Będzie niezastąpiony jako nadzienie do kruchych babeczek oraz tart zapiekanych pod bezą.