Leniwe w sosie owocowym
Obiad na słodko? Czemu nie!

Składniki
- kluski
- 40 dag twarogu
- jajko
- sól
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- sos
- 20 dag mrożonych truskawek
- 20 dag mrożonych wiśni
- 3 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania
1. Twaróg zmiel. Dodaj jajko, szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Zagnieć ciasto. Na stolnicy uformuj z masy wałeczki, spłaszcz je i pokrój w rąby. Gotuj partiami we wrzątku, 3 minuty od wypłynięcia.
2. Truskawki i wiśnie przełóż do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny i wanilię. Gotuj, aż zgęstnieją, po czym lekko zblenduj. Kluski podawaj z sosem owocowym oraz bułką tartą wymieszaną z roztopionym masłem.