Leniwe z bułką tartą
Leniwe zwykle jada się na słodko, posypane cukrem, ale w wersji słonej też smakują wspaniale. Można dodać kleks kwaśnej śmietany.

Składniki
- 1/2 kg półtłustego lub tłustego twarogu
- 7 czubatych łyżek mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki masła
- natka pietruszki do dekoracji
- sól
1. Ser przepuścić przez maszynkę do mięsa (jak ktoś lubi grudki, może tylko rozdrobnić go widelcem). Białka oddzielić od żółtek. Ser dokładnie wyrobić z żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z serem. Dodać mąkę, wymieszać, ciasto powinno być pulchne, niezbyt zbite.
2. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, uformować średniej grubości wałek. Pokroić w ukośne kluski. Wrzucać je partiami na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, gotować jeszcze minutę i wyławiać łyżką cedzakową.
3. Bułkę tartą krótko przesmażyć na maśle. Polać gotowe kluski roztopionym masłem z bułką, udekorować natką pietruszki przed podaniem.