Leniwe z bułką tartą
Leniwe zwykle jada się na słodko, posypane cukrem, ale w wersji słonej też smakują wspaniale. Można dodać kleks kwaśnej śmietany.
1. Ser przepuścić przez maszynkę do mięsa (jak ktoś lubi grudki, może tylko rozdrobnić go widelcem). Białka oddzielić od żółtek. Ser dokładnie wyrobić z żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z serem. Dodać mąkę, wymieszać, ciasto powinno być pulchne, niezbyt zbite.
2. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, uformować średniej grubości wałek. Pokroić w ukośne kluski. Wrzucać je partiami na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, gotować jeszcze minutę i wyławiać łyżką cedzakową.
3. Bułkę tartą krótko przesmażyć na maśle. Polać gotowe kluski roztopionym masłem z bułką, udekorować natką pietruszki przed podaniem.