Lepsze niż z restauracji. Miodowa glazura to uczta dla podniebienia

Kartofle, pyry, bulwy – nie ma znaczenia, jak określamy ziemniaki, bowiem najważniejszy jest ich smak. A ten z kolei uzyskamy dzięki odpowiedniej obróbce termicznej. Zatem jeśli znudziły ci się zwykłe, gotowane ziemniaki, ten przepis jest dla ciebie.

Jak przygotować pieczone ziemniaczki w urządzeniu typu air fryer?
Jak przygotować pieczone ziemniaczki w urządzeniu typu air fryer?123RF/PICSEL

Jak scharakteryzować doskonały posiłek? Rzecz jasna powinien świetnie smakować, ale warto również pochylić się nad konsystencją. Czy jest coś przyjemniejszego w kontekście kulinarnym niż chrupiąca skórka i idealnie miękki, puszysty środek?

Taki efekt możesz uzyskać w ziemniakach, o ile odpowiednio je przygotujesz. Niezwykle istotny jest również dodatek do ziemniaków, a nasza glazura z pewnością cię zaskoczy. Chcąc cieszyć się wykwintnym smakiem ziemniaków, należy sięgnąć po popularne urządzenie typu air fryer, nazywane potocznie beztłuszczową frytkownicą. No to do dzieła.

Chrupiące ziemniaczki z beztłuszczowej frytkownicy - składniki

  • 8 ziemniaków,
  • 1 główka czosnku,
  • odrobina oliwy,
  • 2 łyżki ulubionej musztardy,
  • sól,
  • 2 łyżki miodu.

Chrupiące ziemniaczki z beztłuszczowej frytkownicy - przepis

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę o wymiarach ok. 2 cm. Tak przygotowane ziemniaki solimy i skrapiamy delikatnie oliwą.

Główkę czosnku w łupinie kroimy na pół i również solimy oraz skrapiamy oliwą. Czosnek zawijamy w kuchenną folię aluminiową.

Ziemniaki i czosnek wkładamy do kosza frytkownicy, ustawiamy temperaturę 180 st. C i włączamy urządzenie na 20 minut. Po upływie 20 minut wyjmujemy czosnek, zwiększamy temperaturę w urządzeniu do 190 st. C i pieczemy ziemniaki jeszcze przez 10 minut.

Do miseczki przekładamy dwie łyżki płynnego miodu, dwie łyżki musztardy i szczyptę soli. Upieczony czosnek wyciskamy do tej samej miseczki i wszystko dokładnie mieszamy, a czosnek rozbijamy widelcem. Wyjmujemy upieczone ziemniaki i mieszamy je w naszej glazurze czosnkowo-musztardowo-miodowej.

Urszula Szybowicz: Emocje odróżniają nas od innych istot i ja bym się ich nie bałaINTERIA.PL