Lepsze niż z restauracji. Miodowa glazura to uczta dla podniebienia
Kartofle, pyry, bulwy – nie ma znaczenia, jak określamy ziemniaki, bowiem najważniejszy jest ich smak. A ten z kolei uzyskamy dzięki odpowiedniej obróbce termicznej. Zatem jeśli znudziły ci się zwykłe, gotowane ziemniaki, ten przepis jest dla ciebie.

Jak scharakteryzować doskonały posiłek? Rzecz jasna powinien świetnie smakować, ale warto również pochylić się nad konsystencją. Czy jest coś przyjemniejszego w kontekście kulinarnym niż chrupiąca skórka i idealnie miękki, puszysty środek?
Taki efekt możesz uzyskać w ziemniakach, o ile odpowiednio je przygotujesz. Niezwykle istotny jest również dodatek do ziemniaków, a nasza glazura z pewnością cię zaskoczy. Chcąc cieszyć się wykwintnym smakiem ziemniaków, należy sięgnąć po popularne urządzenie typu air fryer, nazywane potocznie beztłuszczową frytkownicą. No to do dzieła.
Chrupiące ziemniaczki z beztłuszczowej frytkownicy - składniki
- 8 ziemniaków,
- 1 główka czosnku,
- odrobina oliwy,
- 2 łyżki ulubionej musztardy,
- sól,
- 2 łyżki miodu.
Chrupiące ziemniaczki z beztłuszczowej frytkownicy - przepis
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę o wymiarach ok. 2 cm. Tak przygotowane ziemniaki solimy i skrapiamy delikatnie oliwą.
Główkę czosnku w łupinie kroimy na pół i również solimy oraz skrapiamy oliwą. Czosnek zawijamy w kuchenną folię aluminiową.
Ziemniaki i czosnek wkładamy do kosza frytkownicy, ustawiamy temperaturę 180 st. C i włączamy urządzenie na 20 minut. Po upływie 20 minut wyjmujemy czosnek, zwiększamy temperaturę w urządzeniu do 190 st. C i pieczemy ziemniaki jeszcze przez 10 minut.
Do miseczki przekładamy dwie łyżki płynnego miodu, dwie łyżki musztardy i szczyptę soli. Upieczony czosnek wyciskamy do tej samej miseczki i wszystko dokładnie mieszamy, a czosnek rozbijamy widelcem. Wyjmujemy upieczone ziemniaki i mieszamy je w naszej glazurze czosnkowo-musztardowo-miodowej.