Zimowa zapiekanka, która syci na długo. Przepis przekazała mi babcia
Zapiekanka z kapustą kiszoną pod ziemniaczaną kołderką to idealny przepis na zimowe dni. Wszystkie składniki są łatwo dostępne o tej porze roku, a danie syci i rozgrzewa na długo. Potrawę z babcinego przepisu robię często, gdy przychodzą goście. Bez trudu nakarmię nią większą ilość osób, a smak zachwyca wszystkich.

Zobacz również:
Składniki:
- 1 kg mięsa gulaszowego
- 2-3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz
- 2-3 łyżki mąki
- 900 ml bulionu
- 1 kg ziemniaków
- 200 g śmietany
- 850 ml kapusty kiszonej
- 30 g masła
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i porcjami obsmażać na oleju, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu smażyć pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodać paprykę i koncentrat pomidorowy.
Ponownie dodać mięso, doprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką, przesmażyć. Wlać bulion. Przykryć i wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 45 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Naczynie wyjąć z piekarnika. Kapustę wmieszać do gulaszu. Na tym dachówkowato ułożyć 2-3 warstwy ziemniaków. Każdą warstwę polewać śmietaną. Ponownie przykryć i wstawić do piekarnika, piec jeszcze godzinę. Po godzinie zdjąć pokrywkę, na ziemniakach ułożyć masło w płatkach i piec jeszcze 50-60 minut.