Zimowa zapiekanka, która syci na długo. Przepis przekazała mi babcia

Zapiekanka z kapustą kiszoną pod ziemniaczaną kołderką to idealny przepis na zimowe dni. Wszystkie składniki są łatwo dostępne o tej porze roku, a danie syci i rozgrzewa na długo. Potrawę z babcinego przepisu robię często, gdy przychodzą goście. Bez trudu nakarmię nią większą ilość osób, a smak zachwyca wszystkich.

Zapiekanka z kapustą kiszoną pod ziemniaczaną kołderką
Zapiekanka z kapustą kiszoną pod ziemniaczaną kołderką123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg mięsa gulaszowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz
  • 2-3 łyżki mąki
  • 900 ml bulionu
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g śmietany
  • 850 ml kapusty kiszonej
  • 30 g masła

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i porcjami obsmażać na oleju, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu smażyć pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodać paprykę i koncentrat pomidorowy.

Ponownie dodać mięso, doprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką, przesmażyć. Wlać bulion. Przykryć i wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 45 minut.

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Naczynie wyjąć z piekarnika. Kapustę wmieszać do gulaszu. Na tym dachówkowato ułożyć 2-3 warstwy ziemniaków. Każdą warstwę polewać śmietaną. Ponownie przykryć i wstawić do piekarnika, piec jeszcze godzinę.  Po godzinie zdjąć pokrywkę, na ziemniakach ułożyć masło w płatkach i piec jeszcze 50-60 minut.

Ewa gotuje”: Ziemniaki po irlandzkuPolsat