Na jelita działa jak balsam. Zalecana przy wrzodach żołądka i dwunastnicy

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Okra wygląda bardzo egzotycznie, a to łatwe do przyrządzenia warzywo pełne witamin
Okra wygląda bardzo egzotycznie, a to łatwe do przyrządzenia warzywo pełne witamin123RF/PICSEL

Egzotyczna okra pełna witamin

Okrę wkompunujesz w większość dań

Przekrojona okra przypomina gwiazdki
Przekrojona okra przypomina gwiazdkiCanvaProINTERIA.PL

Warzywne curry z okrą - przepis

  • 200 g świeżej okry lub z zalewy
  • 2 małe młode cukinie
  • 1 duża żółta papryka
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml.)
  • 1 papryczka chili lub jalapeno
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1/2 limonki
  • 1 dymka
  • kiełki
  • oliwa z oliwek
  • garam masala, curry, pieprz, sos sojowy
Warzywne curry to jedna z propozycji na sposób przyrządzenia okry
Warzywne curry to jedna z propozycji na sposób przyrządzenia okryCanvaProINTERIA.PL
  1. Kroimy cukinie w plasterki i na ćwiartki. Cebulę i paprykę w grubą kostkę. 
  2. Orkę kroimy na części ok. 3-4 cm, odrzucając górną część. 
  3. Następnie na suchą patelnię wsypujemy jedną łyżeczkę garam masali i jedną łyżeczkę curry. 
  4. Prażymy przyprawy na małym ogniu do momentu, kiedy nie zaczną intensywnie pachnieć. 
  5. W tym momencie dodajemy przetarty imbir i przeciśnięte ząbki czosnku. 
  6. Dosłownie chwilkę razem wszystko prażymy, ciągle mieszając. 
  7. Teraz czas na całą puszkę mleczka kokosowego, które wlewamy do patelni i mieszając zagotowujemy. 
  8. Kiedy mleczko zacznie się gotować dodajemy okrę, paprykę, cebulę, cukinię oraz ostrą papryczkę. 
  9. Doprawiamy pieprzem i odrobiną sosu sojowego. 
  10. Dusimy całość do miękkości od czasu do czasu mieszając.
  11. Na koniec, kiedy warzywa są już kruche, dodajemy czerwoną fasolę, połowę pokrojonej dymki i kiełków oraz sok z połowy limonki. 
  12. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - przepis

  • 4  korpusy kurczaka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 kg krewetek ze skorupami i głowami
  • 2 cebule
  • 8 szt. łodyg selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 2 główki czosnku
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 liście laurowy
  • liście tymianku suszone
  • liście estragonu suszone
  • liście oregano suszone
  • liście bazylii suszone
  • 1 duża puszka lub 2 małe pomidorów
  • 100 g ryż
  • 400 g zielonej okry
  • olej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sos Worchester
  • sos Tabasco
Gumbo z krewetkami i okrą
Gumbo z krewetkami i okrą123RF/PICSEL
  1. Krewetki oczyść z pancerza i głowy. Cebulę, marchew, seler i pietruszkę pokrój w kosteczkę i podziel na dwie części. Posiekaj czosnek, a okrę pokrój w plastry grubości 1 cm. Pierś kurczaka pokrój w kostkę.
  2. Na blasze do pieczenia ułóż pozostałe pancerze i głowy po krewetkach. Dodaj połowę warzyw oraz korpusy kurczaka. Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 250°C na ok. 90 minut. Warzywa, korpusy oraz odpady po krewetkach powinny być ciemnobrązowe.
  3. Wszystko z blaszki przełóż do dużego garnka i zalej 4 litrami wody. Wywar gotuj 3-4 godziny. Później przecedź przez drobne sito.
  4. W drugim garnku z szerokim dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim piersi kurczaka oraz pozostałe warzywa (seler, cebulę, pietruszkę, czosnek). Warzywa mają się dobrze zarumienić. Całość oprósz mąką, a następnie smaż jeszcze chwilę, aż całość dobrze zbrązowieje. Dodaj pomidory z puszki, wywar oraz , Liście laurowe z , tymianek, oregano, bazylię i estragon.
  5. Do wywaru dodaj również ryż. Całość gotuj ok. 20 minut.
  6. Po tym czasie dodaj okrę oraz krewetki. Gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw do smaku solą, sosami Worcester oraz Tabasco.
Przepis na wyjątkowe krewetki z czosnkiemInteria KulinariaInteria Kulinaria