Na jelita działa jak balsam. Zalecana przy wrzodach żołądka i dwunastnicy

Tajemnicze, zielone warzywo szturmem zdobywa Europę. Choć dla wielu z nas wciąż egzotyczne i nieznane, okra wcale nie jest taka straszna, jak ją malują. Okazuje się, że jest bardzo łatwa w przyrządzeniu, ma bardzo neutralny smak i pasuje do większości zup i sosów. Warto urozmaicić swój jadłospis tym nietypowym dodatkiem.

Okra wygląda bardzo egzotycznie, a to łatwe do przyrządzenia warzywo pełne witamin
Okra wygląda bardzo egzotycznie, a to łatwe do przyrządzenia warzywo pełne witamin123RF/PICSEL

Egzotyczna okra, zwana także piżmianem jadalnym, to jedno z najdłużej uprawianych przez człowieka warzyw. Uwielbiana w Afryce, Azji, zaczyna być coraz popularniejsza i w naszych kuchniach, choć wielu z nas nadal nie do końca jest pewna jak smakuje, jak należy ją przyrządzać i z czym ją łączyć. A okra to prawdziwa skarbnica witaminy C, witamin z grupy B oraz magnezu, wapnia i potasu. Przyczyniają się one do wzmocnienia układu odpornościowego, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i zapobiegają poczuciu znużenia i zmęczenia. Podczas gotowania wydziela śluzy, co sprawia, że jest wyjątkowo łagodna dla przewodu pokarmowego. Działa jak delikatny balsam opatulający jelita. Ze względu na tę cechę, a także delikatny łagodny smak, poleca się ją osobom, które mają problemy z układem trawiennym. Jest zalecana w diecie osób z które mają wrzody żołądka i dwunastnicy, problemy z wypróżnianiem, hemoroidy. Do tego okra zawiera bardzo mało kalorii - jedynie 36 kcal na 100 g. Okra wpływa też na uregulowanie poziomu cholesterolu i poprawę profilu lipidowego.

Warto włączyć ją do swojego jadłospisu, tym bardziej że okra jest bardzo uniwersalna w smaku.

Okrę wkompunujesz w większość dań

Wyglądem przypomina długą papryczkę, jest zielona, a po przekrojeniu w plasterki ma kształt gwiazdy. Z zewnątrz pokryta delikatnym meszkiem, w środku ma sporo nasion. Ma bardzo delikatny smak, dzięki czemu pasuje do większości dań - od szaszłyków, poprzez jeden ze składników wzbogacających leczo czy gulasz warzywny i mięsny.

Przekrojona okra przypomina gwiazdki
Przekrojona okra przypomina gwiazdkiCanvaProINTERIA.PL

Dzięki substancjom zawartym w jej miąższu, nie trzeba dodatkowo zagęszczać sosów ani zup z jej dodatkiem. Będzie się idealnie komponować z owocami morza. Nie trzeba jej długo smażyć ani gotować, mięknie bardzo szybko, co jest zdecydowanie atutem tego zielonego przysmaku. Wiele osób porównuje piżmiana do bakłażana albo fasolki szparagowej. Prosta w obróbce, smaczna, nie dominuje innych smaków. Idealna propozycja aby urozmaicić swoją dietę. Proponujemy dwa sprawdzone przepisy, które z pewnością przypadną dop gustu wszystkim, którzy chcieliby spróbować okry, a nie wiedzą jak się za nią zabrać. Jedna z propozycji to wegetariańskie curry, a druga to zupa z krewetkami. Koniecznie wypróbujcie!

Warzywne curry z okrą - przepis

Składniki:

  • 200 g świeżej okry lub z zalewy
  • 2 małe młode cukinie
  • 1 duża żółta papryka
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml.)
  • 1 papryczka chili lub jalapeno
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1/2 limonki
  • 1 dymka
  • kiełki
  • oliwa z oliwek
  • garam masala, curry, pieprz, sos sojowy
Warzywne curry to jedna z propozycji na sposób przyrządzenia okry
Warzywne curry to jedna z propozycji na sposób przyrządzenia okryCanvaProINTERIA.PL

Przygotowanie:

  1. Kroimy cukinie w plasterki i na ćwiartki. Cebulę i paprykę w grubą kostkę. 
  2. Orkę kroimy na części ok. 3-4 cm, odrzucając górną część. 
  3. Następnie na suchą patelnię wsypujemy jedną łyżeczkę garam masali i jedną łyżeczkę curry. 
  4. Prażymy przyprawy na małym ogniu do momentu, kiedy nie zaczną intensywnie pachnieć. 
  5. W tym momencie dodajemy przetarty imbir i przeciśnięte ząbki czosnku. 
  6. Dosłownie chwilkę razem wszystko prażymy, ciągle mieszając. 
  7. Teraz czas na całą puszkę mleczka kokosowego, które wlewamy do patelni i mieszając zagotowujemy. 
  8. Kiedy mleczko zacznie się gotować dodajemy okrę, paprykę, cebulę, cukinię oraz ostrą papryczkę. 
  9. Doprawiamy pieprzem i odrobiną sosu sojowego. 
  10. Dusimy całość do miękkości od czasu do czasu mieszając.
  11. Na koniec, kiedy warzywa są już kruche, dodajemy czerwoną fasolę, połowę pokrojonej dymki i kiełków oraz sok z połowy limonki. 
  12. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - przepis

Składniki:

  • 4  korpusy kurczaka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 kg krewetek ze skorupami i głowami
  • 2 cebule
  • 8 szt. łodyg selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 2 główki czosnku
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 liście laurowy
  • liście tymianku suszone
  • liście estragonu suszone
  • liście oregano suszone
  • liście bazylii suszone
  • 1 duża puszka lub 2 małe pomidorów
  • 100 g ryż
  • 400 g zielonej okry
  • olej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sos Worchester
  • sos Tabasco
Gumbo z krewetkami i okrą
Gumbo z krewetkami i okrą123RF/PICSEL

Przygotowanie:

  1. Krewetki oczyść z pancerza i głowy. Cebulę, marchew, seler i pietruszkę pokrój w kosteczkę i podziel na dwie części. Posiekaj czosnek, a okrę pokrój w plastry grubości 1 cm. Pierś kurczaka pokrój w kostkę.
  2. Na blasze do pieczenia ułóż pozostałe pancerze i głowy po krewetkach. Dodaj połowę warzyw oraz korpusy kurczaka. Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 250°C na ok. 90 minut. Warzywa, korpusy oraz odpady po krewetkach powinny być ciemnobrązowe.
  3. Wszystko z blaszki przełóż do dużego garnka i zalej 4 litrami wody. Wywar gotuj 3-4 godziny. Później przecedź przez drobne sito.
  4. W drugim garnku z szerokim dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim piersi kurczaka oraz pozostałe warzywa (seler, cebulę, pietruszkę, czosnek). Warzywa mają się dobrze zarumienić. Całość oprósz mąką, a następnie smaż jeszcze chwilę, aż całość dobrze zbrązowieje. Dodaj pomidory z puszki, wywar oraz , Liście laurowe z , tymianek, oregano, bazylię i estragon.
  5. Do wywaru dodaj również ryż. Całość gotuj ok. 20 minut.
  6. Po tym czasie dodaj okrę oraz krewetki. Gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw do smaku solą, sosami Worcester oraz Tabasco.
Przepis na wyjątkowe krewetki z czosnkiemInteria Kulinaria