Lepsze od słynnej czekolady. Ciasto Dubaj to nowy król deserów

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ciasto Dubaj to absolutny hit tego sezonu
Ciasto Dubaj to absolutny hit tego sezonuCanvaProINTERIA.PL

Dubajski przysmak, na punkcie którego oszalał świat

Ciasto Dubaj - przepis

  • 50 g drobno posiekanych pistacji,
  • szczypta soli,
  • 150 g ciemnej czekolady,
  • 80 g masła
Dubajska czekolada
Dubajska czekoladaCanvaProINTERIA.PL
  • 50 g masła,
  • 400 g ciasta kataifi (kadayif),
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 200 g pasty pistacjowej,
  • 100 g roztopionego masła
Ciasto Dubaj
Ciasto DubajCanvaProINTERIA.PL
  • 150 g ciemnej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • garść posiekanych pistacji do dekoracji
  • Posiekane pistacje wymieszaj z roztopioną czekoladą i masłem. 
  • Wlej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do lodówki. 
  • Ciasto kataifi pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle z cukrem pudrem i wanilią do złotego koloru. 
  • Po ostudzeniu wymieszaj z pastą pistacjową. 
  • Gotowe nadzienie przełóż na schłodzony spód, dokładnie wyrównaj. 
  • Czekoladę zalej gorącą śmietanką, mieszaj do uzyskania jednolitej masy, a następnie rozprowadź ją równomiernie po wierzchu ciasta. Posyp pistacjami. 
  • Odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Przepis na domową dubajską czekoladęKarolina BurdaINTERIA.PL