Ania Starmach zdradza sekret na tiramisu prosto z włoskiej kawiarni

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ania Starmach wie, jak przyrządzić idealne włoskie tiramisu
Ania Starmach wie, jak przyrządzić idealne włoskie tiramisu123RF/PICSEL

Jeden z najpopularniejszych deserów świata

Przepis na tiramisu od Ani Starmach

  • 5 jajek,
  • 750 g mascarpone,
  • 90 g cukru pudru,
  • 300 ml mocnej, czarnej kawy,
  • 3 łyżki amaretto,
  • 300 g biszkoptów (najlepiej podłużnych),
  • 2 łyżki ciemnego kakao.
Tiramisu
Tiramisu123RF/PICSEL
  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka umieść w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą (pamiętaj, by dno miski nie dotykało wody). Ubijaj żółtka z cukrem na parze, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  3. Ubite żółtka połącz z serkiem mascarpone
  4. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą.
  5. W schłodzonej kawie namocz biszkopty i ułóż pierwszą warstwę. Ciastka powinny leżeć blisko siebie.
  6. Przykryj biszkopty porcją kremu, posyp kakao, znów dodaj namoczone biszkopty, pozostały krem i kakao.
"Ewa gotuje": Sałatka z grillowanym halloumiPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?