Ania Starmach zdradza sekret na tiramisu prosto z włoskiej kawiarni

Klasyczny kawowo-kremowy deser rodem z Włoch jest ulubieńcem wielu osób. Choć przepisów na ten przysmak nie brakuje, specjalistka od słodkości Ania Starmach zdradziła sekret, by smakował tak, jak we włoskiej kawiarence. Gwarantujemy: jeśli zrobisz je raz, przyjaciele i rodzina będą prosić o powtórkę przy każdej nadarzającej się okazji!

Ania Starmach wie, jak przyrządzić idealne włoskie tiramisu
Ania Starmach wie, jak przyrządzić idealne włoskie tiramisuKamil PiklikieiwczEast News

Jeden z najpopularniejszych deserów świata

Tiramisu, które znamy dziś, w tej formie króluje na stołach dopiero od lat 70. poprzedniego wieku. Ale jego historia sięga aż XV wieku, gdy zaczęto eksperymentować i zmieniać przepis na desery typu "zabajone". Choć wielu nazywa ten przysmak "sernikiem z kawą", niewiele ma to wspólnego z rzeczywistością. Klasyczne tiramisu to przekładane warstwy nasączonych amaretto i kawą biszkoptów w kształcie języków i kremu na bazie mascarpone. Choć wariacji na temat tego deseru powstało mnóstwo, warto poznać i przyrządzić taką wersję, które najczęściej serwowana jest we Włoszech.

Tiramisu
TiramisuCanvaProINTERIA.PL

Popularna kucharka, autorka wielu publikacji z przepisami oraz znawczyni kuchni świata Ania Starmach podzieliła się na swoim profilu instagramowym przepisem na taką właśnie tradycyjną wersję kawowego przysmaku. Koniecznie spróbujcie, a poczujecie się jakbyście byli w słonecznej Italii.

Przepis na tiramisu od Ani Starmach

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 750 g mascarpone,
  • 90 g cukru pudru,
  • 300 ml mocnej, czarnej kawy,
  • 3 łyżki amaretto,
  • 300 g biszkoptów (najlepiej podłużnych),
  • 2 łyżki ciemnego kakao.
Tiramisu
TiramisuCanvaProINTERIA.PL

Przygotowanie:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka umieść w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą (pamiętaj, by dno miski nie dotykało wody). Ubijaj żółtka z cukrem na parze, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  3. Ubite żółtka połącz z serkiem mascarpone
  4. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą.
  5. W schłodzonej kawie namocz biszkopty i ułóż pierwszą warstwę. Ciastka powinny leżeć blisko siebie.
  6. Przykryj biszkopty porcją kremu, posyp kakao, znów dodaj namoczone biszkopty, pozostały krem i kakao.

Tiramisu przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Delektuj się włoskim smakiem!

Smacznego!

"Ewa gotuje": Sałatka z grillowanym halloumiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas