Dzięki temu przepisowi najlepsze brownie robię dosłownie w 15 minut. Wystarczy kilka składników
Większość ludzi uwielbia to ciasto, ale nie wszyscy mają odwagę je piec. Często wychodzi zbyt miękkie, rozlewa się po talerzu, wydaje się być niedopieczone, a po chwili już za twarde. Na szczęście mamy przepis, dzięki któremu przygotujesz najlepsze brownie w kwadrans i możesz mieć absolutną pewność, że zawsze wyjdzie perfekcyjne.
Brownie - czekoladowy król wypieków
Krąży wiele rzekomych historii powstania ciasta brownie. Jedna z nich jest wyjątkowo urzekająca. Rzekomo bibliotekarka o nazwisku Brown chciała poczęstować umówionych na spotkanie w swoim domu przyjaciół domowym ciastem czekoladowym. Pech chciał, że zapomniała dodać proszku do pieczenia i ciasto nie wyrosło. I tak miało powstać amerykańskie brownie.
Choć z założenia ma być nieco "zakalcowate", brownie trzeba umieć przyrządzić. Należy pamiętać o kilku kluczowych sprawach, takich jak to, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a ubijając jajka z cukrem, należy zwrócić uwagę, by cukier całkowicie się rozpuścił. Zapewni nam to pożądaną "skorupkę" na wierzchu wypieku. Sprawdźcie nasz przepis, który gwarantuje udane brownie. Jest doskonałą propozycją na szybkie ciasto na weekend dla rodziny i niezapowiedzianych gości! Przygotujecie je dosłownie w kilka/kilkanaście minut.
Zobacz również:
Przepis na brownie, które zawsze się udaje
Składniki (na blaszkę ok. 20x30 cm):
- 200 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 3 jajka ogrzane do temperatury pokojowej,
- 250 g cukru najlepiej drobnego do wypieków,
- 135 g mąki,
- mała szczypta soli,
- 50 - 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady na wierzch.
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C w opcji góra-dół. Przygotować foremkę. Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika.
- W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem.
- Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
- Dodać mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto.
- Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.
- Dodatkową czekoladę pokroić na kawałki i posypać po wierzchu ciasta.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie i na wierzchu utworzy się skorupka.
Smacznego!