Dzięki temu przepisowi najlepsze brownie robię dosłownie w 15 minut. Wystarczy kilka składników

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Brownie ma chrupiącą skorupkę z wierzchu i rozpływający się w ustach środek
Brownie ma chrupiącą skorupkę z wierzchu i rozpływający się w ustach środekCanvaProINTERIA.PL

Brownie - czekoladowy król wypieków

Przepis na brownie, które zawsze się udaje

  • 200 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 3 jajka ogrzane do temperatury pokojowej,
  • 250 g cukru najlepiej drobnego do wypieków,
  • 135 g mąki,
  • mała szczypta soli,
  • 50 - 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady na wierzch.
Brownie
BrownieCanvaProINTERIA.PL
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C w opcji góra-dół. Przygotować foremkę. Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika.
  • W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. 
  • Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
  • Dodać mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. 
  • Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.
  • Dodatkową czekoladę pokroić na kawałki i posypać po wierzchu ciasta.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie i na wierzchu utworzy się skorupka. 
Szybkie i tanie ciasto czekoladoweInteria KulinariaInteria Kulinaria