Dubajska czekolada zachwyciła Polaków. Oto przepis na bliskowschodnią słodycz

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Dubajska czekolada to najnowsze cukiernicze odkrycie, którym zachwycają się Polacy. Teraz możesz przygotować ten słodycz w swojej kuchni
Dubajska czekolada to najnowsze cukiernicze odkrycie, którym zachwycają się Polacy. Teraz możesz przygotować ten słodycz w swojej kuchni123RF/PICSEL

Historia dubajskiej czekolady

Pomysłodawczynią dubajskiej czekolady jest Sarah Hamoud, która miała zachcianki ciążowe
Pomysłodawczynią dubajskiej czekolady jest Sarah Hamoud, która miała zachcianki ciążowe123RF/PICSEL

Dlaczego dubajska czekolada jest tak popularna?

Dubajska czekolada w Polsce

Przepis na domową dubajską czekoladę

  • 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej), 
  • 100 g ciasta kadayif (dostępne w sklepach z produktami orientalnymi),
  • 20 g masła, 
  • 125 g kremu pistacjowego, 
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka pasty sezamowej (tahini).
Czekolada dubajska jest prosta i łatwa w przygotowaniu
Czekolada dubajska jest prosta i łatwa w przygotowaniu123RF/PICSEL
  1. Przygotowanie bazy czekoladowej. Rozpuść połowę czekolady w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, wylej ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc równą warstwę. Wstaw formę do zamrażarki, aby czekolada stężała. 
  2. Przygotowanie nadzienia. Pokrój ciasto kadayif na mniejsze kawałki i podsmaż je na patelni z masłem, aż staną się złociste i chrupiące. Po ostudzeniu wymieszaj je z kremem pistacjowym oraz opcjonalnie z pastą sezamową, aż do uzyskania jednolitej masy. 
  3. Łączenie warstw. Wyjmij formę z zamrażarki i na stężałą warstwę czekolady nałóż równomiernie przygotowane nadzienie. 
  4. Zakończenie. Rozpuść pozostałą część czekolady i wylej ją na wierzch nadzienia, dokładnie przykrywając całość. Ponownie wstaw formę do zamrażarki, aby całość dobrze stężała. 
  5. Serwowanie. Po około godzinie czekolada jest gotowa do podania. Pokrój ją na kawałki i delektuj się domową wersją dubajskiej czekolady. 
Maciej Rock o tacierzyństwie: To jest jak pożar i strażakINTERIA.PL