Letni burger z ciecierzycy
Teraz smakuje najlepiej!

Składniki
- Falafel:
- 250g ciecierzycy np. marki Halina
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej natki kolendry
- garść świeżej natki pietruszki
- 150g tahini
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- Olej do głębokiego smażenia
- Sos tahini:
- 150g tahini
- 100g wody
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól
- Dodatki:
- bułka do burgerów
- cebula
- ogórek
- sałata
- hummus
- sos tahini
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Odsączamy i mielimy dwukrotnie ze wszystkimi składnikami w maszynce do mielenie mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Blendujemy wszystkie składniki na sos Tahini.
3. Bułkę kroimy na pół, cebule i ogórka w plastry. W małym rondelku rozgrzewamy olej.
4. Formujemy z masy z ciecierzycy burgery i smażymy aż będą złoto brązowe i suche w środku.
5. Przekładamy bułki humusem, sałatą cebulą, ogórkiem, falafelem i polewamy całość sosem tahini.