Letni obiad

Fasolka z boczkiem
Fasolka z boczkiem123RF/PICSEL

Szpadki pod boczkiem

Składniki

  • 25 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 15 dag boczku wędzonego w plasterkach
  • 1 twarda świeża brzoskwinia
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej lub wędzonej papryki
  • szczypta cukru
  • sól
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • bulion warzywny (ok. 5 szkl.)

Sposób przygotowania

Zapiekany brokuł
Zapiekany brokuł123RF/PICSEL

Bukiet z serową posypką

Składniki

  • zblanszowane różyczki z połowy kalafiora i brokuła
  • 1 pomidor
  • 2-3 gałązki dymki
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
4 porcji

Sposób przygotowania

Groszek z fasolką i jajkiem
Groszek z fasolką i jajkiem123RF/PICSEL

Rozmaitości z groszkiem

Składniki

  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 1 szkl. młodego groszku
  • 10 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 jajka
  • 2-3 gałązki mięty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • szczypta cukru
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Kuskus z tahini
Kuskus z tahini123RF/PICSEL

Kuskus z sosem tahini

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 4-5 zielonych szparagów
  • 1 marchewka
  • 3/4 szkl. suchego kuskusu (najlepiej perłowego) lub makaronu orzo
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 dojrzałego awokado
  • 1 łyżeczka pasty tahini lub 1 łyżka podprażonych ziarenek sezamu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • mielony biały pieprz

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?