Reklama

Reklama

Letni obiad

Lekko i smacznie!

Szpadki pod boczkiem

Czas przyrządzenia: 35 min

Składniki

  • 25 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 15 dag boczku wędzonego w plasterkach
  • 1 twarda świeża brzoskwinia
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej lub wędzonej papryki
  • szczypta cukru
  • sól
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • bulion warzywny (ok. 5 szkl.)

Sposób przygotowania

1,. Fasolkę umyj i odetnij koń - ce. Bulion mocno podgrzej. Wrzuć przygotowaną fasolkę, gotuj, aż zacznie robić się miękka. Wyjmij, osącz. 

2. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem, szczyptą soli i 1/2 pieprzu. Skrop ciepłą fasolkę, przemieszaj. Odstaw do ostygnięcia. 

3. Boczek pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na suchej patelni. Przełóż na talerz, oprósz papryką, przemieszaj. Brzoskwinię umyj, pokrój w kostkę. Domieszaj do boczku. Fasolkę ułóż na półmisku. Przez środek ułóż pasek boczku z brzoskwinią. Posyp pieprzem. Podawaj ciepło lub na zimno.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje