Letnia tarta z mascarpone i owocami
No, żeby się tu komuś nie wydawało, że jem same niskokaloryczne rzeczy. Jak pisałam nie raz, w weekendy mogę zaszaleć ;-). Od czasu do czasu zdarza mi się przygotować jakiś super deserek. Lato nie byłoby latem, gdyby na naszym stole nie pojawiła się krucha tarta z owocami.
Łatwa w przygotowaniu i elegancka, z pewnością nadaje się do kawy na niedzielny podwieczorek
Co potrzebujemy?
Kruchy spód:
250g mąki
100g zimnego masła
100g cukru pudru
2 żółtka
Szczypta soli
Masa:
450g serka mascarpone
250ml śmietanki kremówki 30%
2 torebki cukru waniliowego
1 sztywnik do bitej śmietany
4-5 łyżeczek masy kajmakowej do wysmarowania spodu ciasta
Dekoracja:
Koszyczek (ok.200-250g) malin
Koszyczek (ok.200-250g) borówek amerykańskich
Najlepiej sprawdzają się owoce takie jak: truskawki, maliny, borówki amerykańskie, jeżyny.
Przygotowanie
Krok 1
Przygotowujemy kruchy spód. Wysypujemy mąkę na stolnicę formując górkę. Pośrodku górki robimy wgłębienie w które wsypujemy cukier, sól oraz pokrojone na drobne kawałeczki masło. Wszystko razem zagniatamy. Następnie dodajemy żółtka i gnieciemy ponownie na jednolitą masę (nie może zawierać widocznych grudek masła). Gdy ciasto jest gotowe, wkładamy na ok. 1-2 godziny do lodówki, tak aby się dobrze schłodziło.
Krok 2
Ciasto wyciągamy z lodówki, zagniatamy kilka razy, a następnie wałkujemy do grubości ok. 0,5 cm. Proponuję wałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia (wtedy nie będzie problemu z przełożeniem do formy). Po rozwałkowaniu przekładamy ciasto do formy o średnicy 20-25cm. Ciasto powinno być tak rozwałkowane, aby w całości przykrywało brzegi formy. Możemy wyrównać brzegi nożem, tak aby były idealnie równe. Następnie widelcem nakłuwamy ciasto na całej powierzchni. Tak przygotowane wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
Krok 3
Po nagrzaniu piekarnika do 180 stopni, wkładamy do niego ciasto i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie powierzchnia powinna być lekko zrumieniona.
Krok 4
Po upieczeniu studzimy ciasto, najlepiej pozostawiając w formie.
Krok 5
Dno ciasta smarujemy kilkumilimetrową warstwą masy kajmakowej.
Krok 6
Ubijamy śmietanę wraz ze sztywnikami i cukrem waniliowym, tak aby powstała sztywna masa. Następnie mieszamy ją z serkiem mascarpone. Całość wykładamy na kruchy spód, posmarowany wcześniej kajmakiem. Masę rozprowadzamy równomiernie po całym cieście.
Krok 7
Na masę kładziemy maliny, borówki, lub inne owoce. Dodatkowo można je skropić odrobiną bezbarwnej żelatyny.
A potem kawa, ogródek ... i rozkoszujmy się smakami lata!