Letnia zapiekanka z pomidorów
Pyszny i zdrowy letni obiad.
Składniki:
- 25 g masa
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- 75 g tartego parmezanu
- 600 g ziemniaków
- 2 cebule
- 750 g szpinaku
- 100 g bekonu
- 500 g pomidorów
- tłuszcz do formy Przygotowanie:
Masło roztopić. Dodać mąkę, bułkę, parmezan i dobrze wyrobić. Odstawić w chłodne miejsce. Ziemniaki dobrze wymyć, włożyć do wrzątku i gotować ok. 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szpinak dobrze wymyć. Bekon pokroić w cienkie paski i uprażyć na patelni, zdjąć. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić cebulę i smażyć 1-2 minuty. Dodać szpinak i smażyć ok 2-3 minuty. Pomidory pokroić w plastry. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, obrać i pokroić w plastry.
Formę żaroodporną nasmarować tłuszczem. Ułożyć pokrojone ziemniaki, na nich szpinaki i połowę bekonu, a następnie pomidory. Posypać przygotowaną wcześniej posypką. Zapiekać w temp. 200 st. C przez 20-25 minut. Posypać pozostałym bekonem.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal