Łezki z buraczkami
Tradycyjne świąteczne danie podhalańskie
Sposób przygotowania
1. Buraki wyszoruj, wytrzyj do sucha. Posmaruj olejem. Zawiń w folię i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°. Piecz do miękkości ok. 90 minut. Upieczone buraki wyjmij, odwiń z folii, przestudź i obierz z łupinek. Odłóż do całkowitego wystudzenia.
2. Zimne buraki posiekaj. Przełóż do miseczki, dodaj pokruszoną bryndzę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj. Mąkę przesyp na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wlej do niego olej. Wsyp ok. 1/4 łyżeczki soli. Porcjami dolewaj gorącą wodę, mieszając. Zagnieć elastyczne ciasto. Podziel je na porcje. Każdą cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Z placków wytnij szklanką krążki. Na każdy nałóż farsz. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi.
3. Pierogi porcjami wkładaj na posolony wrzątek, gotuj chwilę od momentu wypłynięcia (w sumie ok. 15 minut). Wyjmij. Osącz. Podawaj polane cebulką zrumienioną na oleju.