Linguine z sosem z tuńczyka
Poste danie z makaronu.
Składniki:
- 400 g makaronu (Linguine)
- Sól
- Cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 pomidory
- 2 ostre papryki
- 1 chili
- Łyżka oliwy
- Opakowanie pomidorów krojonych (500g)
- 100 g czarnych oliwek
- 1 łyżka bulionu instant
- Puszka tuńczyka (210 ml)
- Biały pieprz
- Cukier
- Natka pietruszki
- 30 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Makaron gotować w osolonym wrzątku 10 minut. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w kostkę. Paprykę wypestkować i pokroić w krążki. Chili wypestkować i drobno pokroić. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory (świeże i konserwowe), paprykę, chili i oliwki. Dodać bulion. Gotować 5 minut. Tuńczyka osączyć, podzielić na części widelcem i dodać do sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Sos podawać z makaronem. Posypać natką i parmezanem.