Linguine z sosem z tuńczyka

Poste danie z makaronu.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 400 g makaronu (Linguine)
  • Sól
  • Cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 pomidory
  • 2 ostre papryki
  • 1 chili
  • Łyżka oliwy
  • Opakowanie pomidorów krojonych (500g)
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1 łyżka bulionu instant
  • Puszka tuńczyka (210 ml)
  • Biały pieprz
  • Cukier
  • Natka pietruszki
  • 30 g tartego parmezanu

  Przygotowanie:

Makaron gotować w osolonym wrzątku 10 minut. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w kostkę. Paprykę wypestkować i pokroić w krążki. Chili wypestkować i drobno pokroić. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory (świeże i konserwowe), paprykę, chili i oliwki. Dodać bulion. Gotować 5 minut. Tuńczyka osączyć, podzielić na części widelcem i dodać do sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Sos podawać z makaronem. Posypać natką i parmezanem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas