Łódeczki pomidorowo-paprykowe
Drożdżowe łódeczki z mięsnym nadzieniem możemy przygotować zarówno na obiad, jak i kolację. Smakują na ciepło i na zimno, a do tego są bardzo sycące.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Chili rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob pestki, a miąższ potnij w cieniutkie paseczki. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórki. Wytnij środki z pestkami, resztę pokrój w kosteczkę. Opłucz, osusz, rozetnij i oczyść paprykę. Pokrój tak jak pomidory.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso i chili, smaż 10 minut. Dołóż koncentrat pomidorowy, dodaj sól, pieprz i obie papryki do smaku. Masę przełóż do miski. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż na nim paprykę (3 minuty). Przełóż do mięsa razem z pomidorami. Wymieszaj i ostudź, połącz z serem.
3. Ciasto rozwiń na blaszce z piekarnika pokrytej pergaminem. Wytnij z niego 2 duże owalne placki. Na środku każdego rozłóż po połowie mięsa. Brzegi podnieś tak, by lekko nachodziły na mięso, końce skręć i zlep - powstaną łódeczki. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 20 min w 220 st. Posyp posiekaną natką pietruszki.