Reklama

Reklama

Łódeczki pomidorowo-paprykowe

Drożdżowe łódeczki z mięsnym nadzieniem możemy przygotować zarówno na obiad, jak i kolację. Smakują na ciepło i na zimno, a do tego są bardzo sycące.

Czas przyrządzenia: 50 min + studzenie
Składniki dla: 2 porcje

Składniki

  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 1 op. ciasta na pizzę
  • 2 mięsiste pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szkl. grubo startej mozzarelli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz mielony
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 1 jajko
  • olej
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Chili rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob pestki, a miąższ potnij w cieniutkie paseczki. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórki. Wytnij środki z pestkami, resztę pokrój w kosteczkę. Opłucz, osusz, rozetnij i oczyść paprykę. Pokrój tak jak pomidory.

2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso i chili, smaż 10 minut. Dołóż koncentrat pomidorowy, dodaj sól, pieprz i obie papryki do smaku. Masę przełóż do miski. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż na nim paprykę (3 minuty). Przełóż do mięsa razem z pomidorami. Wymieszaj i ostudź, połącz z serem.

Reklama

3. Ciasto rozwiń na blaszce  z piekarnika pokrytej pergaminem. Wytnij z niego 2 duże owalne placki. Na środku każdego rozłóż  po połowie mięsa. Brzegi podnieś tak, by lekko nachodziły na mięso, końce skręć i zlep - powstaną łódeczki. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 20 min w 220 st. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: dania z mięsem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje