Łódeczki z cykorii
Na przekąskę w sam raz!
Sposób przygotowania
Orzechy wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smaż 1-2 minuty, mieszając. Uprażone orzechy przesyp na talerzyk i odłóż do wystudzenia. Cykorie oczyść z uszkodzonych liści, opłucz, wytnij gorzki środek. Kolby podziel na pojedyncze liście. Ser pleśniowy pokrusz. Gruszki umyj, obierz, wytnij środki z pestkami, miąższ pokrój w kosteczkę. Od razu skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ew. wystudzone orzechy grubo posiekaj. Liście cykorii ułóż na półmisku, tak by utworzyły dekoracyjną rozetę. Potem napełnij je awałeczkami sera, gruszek oraz włoskimi orzechami. Całość lekko oprósz świeżo zmielonym białym pieprzem. Sałatkę podawaj jako dodatek do obiadu albo na przekąskę (najlepiej z kawałkiem chrupią- cej bagietki).