Reklama

Reklama

Łódeczki z cykorii

Na przekąskę w sam raz!

Składniki

  • 1 kolba żółtej cykorii
  • 1 kolba czerwonej cykorii
  • ok. 40 dag sera z przerostem niebieskiej pleśni (np. gorgonzola)
  • 2 twarde gruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szkl. połówek orzechów włoskich
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

Orzechy wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smaż 1-2 minuty, mieszając. Uprażone orzechy przesyp na talerzyk i odłóż do wystudzenia. Cykorie oczyść z uszkodzonych liści, opłucz, wytnij gorzki środek. Kolby podziel na pojedyncze liście. Ser pleśniowy pokrusz. Gruszki umyj, obierz, wytnij środki z pestkami, miąższ pokrój w kosteczkę. Od razu skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ew. wystudzone orzechy grubo posiekaj. Liście cykorii ułóż na półmisku, tak by utworzyły dekoracyjną rozetę. Potem napełnij je awałeczkami sera, gruszek oraz włoskimi orzechami. Całość lekko oprósz świeżo zmielonym białym pieprzem. Sałatkę podawaj jako dodatek do obiadu albo na przekąskę (najlepiej z kawałkiem chrupią- cej bagietki).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje