Łódeczki z indykiem

Możesz je przygotować samodzielnie. To proste!

Czas przyrządzenia: ok. 30 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 średnie tortille
  • 50 dag fileta z piersi indyka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • 8 pomidorków
  • kilka listków sałaty
  • 4 łyżki posiekanej natki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1 i 1/2 szkl. naturalnego jogurtu bałkańskiego
  • sól
  • biały pieprz
  • ziołowa przyprawa do drobiu

Sposób przygotowania

1. Filet opłucz, wytrzyj, pokrój w plastry. Obierz  1 ząbek czosnku. Przeciśnij go przez praskę, wymieszaj z olejem i 1 łyżką przyprawy do drobiu. Mięso posól, natrzyj przygotowaną marynatą. Odłóż na ok. 10 minut. W tym czasie cebulę obierz, potnij na cienkie cząstki. Pomidorki  i paprykę umyj, wytrzyj. Paprykę oczyść, pokrój w paseczki,  a pomidorki - w plasterki. Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki.  Kotleciki indycze smaż ok. 8 minut na patelni grillowej. Pokrój w paseczki. 

2. Ogórek umyj, obierz, zetrzyj. Koperek opłucz, posiekaj, wymieszaj z ogórkiem i jogurtem. Sos przypraw pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. 

3. Tortille podgrzej na patelni. Złóż je na pół. Łódeczki napełnij rozdrobnionymi warzywami, oliwkami i mięsem. Polej sosem. Posyp posiekaną natką.   

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje