Reklama

Reklama

Łódki z serem brie i kiełbaską

Idealne nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielne danie

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 8-10 dużych ziemniaków o gładkiej skórce
  • olej
  • 300 g kiełbasy do usmażenia (może być też szynka)
  • ser brie lub camembert (ok. 200 g)
  • czerwona papryka
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka w proszku
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki starannie umyj i ugotuj w mundurkach (możesz je też ugotować bez skórki lub upiec). Następnie po ostudzeniu każdy z nich przekrój wzdłuż na pół.2. Wędlinę pokrój w kostkę. Podobnie pokrój oczyszczoną paprykę. Przesmaż razem na oleju.3. Następnie każdą połówkę ziemniaka lekko wydrąż, nadziej kiełbasą i papryką (wydrążony miąższ możesz dodać do zupy jarzynowej lub sałatki). Na każdym nafaszerowanym kartofelku połóż plasterek sera. Obficie oprószprzyprawami.4. Łódki ułóż na blaszce w piekarniku i podpiecz, aż ser się zacznie lekko topić. Podaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje