Lodówka bezszronowa a jakość przechowywania żywności

Wymieniając sprzęty, bez których trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie kuchni, zdecydowana większość z nas na pierwszym miejscu umieści lodówkę, czemu zresztą trudno się dziwić; obecnie nie sposób bowiem znaleźć kuchnię, w której nie byłoby tego urządzenia. Obecnie każda dostępna na rynku lodówka bez większych problemów spełnia swoją podstawową funkcję, jaką jest przechowywanie żywności. Warto jednak zastanowić się, czy w każdym urządzeniu nasze produkty spożywcze przechowywane będą dokładnie tak samo – a może niektóre z nowoczesnych funkcji lodówki korzystnie wpływają na żywność, osiągając tym samym sporą przewagę?

article cover
materiały promocyjne

materiały promocyjne partnera

Podstawowe zasady przechowywania żywności w lodówce

Przechowywanie produktów spożywczych w chłodziarce ma na celu skuteczne przedłużenie ich świeżości, a co za tym idzie także przydatności do spożycia. Trzymając w lodówce zakupioną żywność, minimalizujemy także ryzyko jej przedwczesnego zepsucia i konieczności jej wyrzucenia.

Aby zoptymalizować przechowywanie żywności w lodówce, warto przestrzegać kilku prostych zasad. Przede wszystkim, istotne jest właściwe rozmieszczenie poszczególnych produktów we wnętrzu urządzenia. Górne półki to najlepsze miejsce na produkty takie jak dżemy czy gotowe dania, natomiast środkowa - wędliny, biały ser oraz masło i jogurty. Najniżej znajdująca się półka lodówki jest optymalnym miejscem do przechowywania surowego mięsa i ryb. Należy jednak pamiętać, aby przed włożeniem do chłodziarki zamknąć mięso w szczelnym pojemniku, tak aby jego zapach nie przenikał do innych produktów. Zlokalizowane pod najniższą półką pojemniki to natomiast miejsce dla warzyw i owoców. Panuje tam stosunkowo wysoka temperatura i wilgotność, co zdecydowanie sprzyja długiemu zachowaniu ich świeżości.

Pamiętajmy także o tym, że nie wszystkie produkty przeznaczone są do przechowywania w lodówce. Niskie temperatury zdecydowanie nie służą bowiem pieczywu, cytrusom, pomidorom, cebuli, ziemniakom czy bananom. Te artykuły możemy spokojnie zostawić poza lodówką. 

Nowoczesne rozwiązania dla świeżości

Nowoczesne lodówki dostępne obecnie na rynku wyposażone są w praktyczne udogodnienia, które zdecydowanie wydłużają termin przydatności do spożycia poszczególnych produktów spożywczych. Na uwagę zasługują tu przede wszystkim specjalne pojemniki na owoce i warzywa, dzięki którym zachowują one swoją świeżość oraz pożądany smak i konsystencję na długo. Niektóre z modeli lodówek wyposażone zostały także w specjalny system kontroli temperatury oraz alarm, który informuje domowników o niedomkniętych drzwiach urządzenia, eliminując tym samym ryzyko rozmrożenia lodówki.

Do wyjątkowo praktycznych i przydatnych należy także popularna funkcja No Frost, spotykana już niemal w każdej nowoczesnej i wysokiej jakości lodówce.

Jak działa funkcja No Frost?

System No Frost to powszechnie już stosowana, nowoczesna technologia, dzięki której w lodówce nie gromadzi się lód i szron, działające na niekorzyść urządzenia. Lodówki bezszronowe nie wymagają wykonywania regularnego, czasochłonnego i uciążliwego rozmrażania, co więcej - stwarzają lepsze, znacznie korzystniejsze warunki do przechowywania produktów spożywczych.

Działanie No Frost oparte jest na wspólnym, uzupełniającym się funkcjonowaniu wewnętrznych urządzeń, takich jak silnik, wentylator oraz oczyszczacz powietrza. Wszystkie te elementy pracujące razem korzystnie wpływają na cyrkulację powietrza w lodówce, dzięki czemu skutecznie odprowadzają nadmiar znajdującej się w niej wilgoci do specjalnego skraplacza, który wbudowany jest w urządzenie. Skuteczna kontrola poziomu temperatury i wilgotności w lodówce, jak również regularne odprowadzanie nadmiaru wody korzystnie wpływają na kondycję i żywotność sprzętu, a także przechowywane w nim produkty spożywcze. 

Przechowywanie żywności a funkcja No Frost

Lodówka bezszronowa, a więc taka, w której zastosowana została funkcja No Frost, to rozwiązanie dla osób, które cenią sobie możliwość długiego przechowywania żywności w chłodziarce. Dzięki kontroli temperatury i wilgotności produkty na dłużej zachowują świeżość i smak. Wybierając lodówkę No Frost, warto jednak zwrócić uwagę na to, czy została ona także wyposażona w specjalne pojemniki na owoce i warzywa. Te produkty lepiej czują się bowiem w nieco bardziej wilgotnym środowisku, co zapewnią im właśnie wspomniane szuflady. Jeżeli chcemy stworzyć warzywom i owocom optymalne warunki przechowywania, które przyczynią się do długiego zachowania ich świeżości, możemy także wyposażyć się w specjalne pojemniki. Szklane lub wykonane z ekologicznego tworzywa świetnie sprawdzą się zarówno do przechowywania warzyw, jak i serów oraz wędlin.

Lodówka z funkcją No Frost to coraz częstszy wybór wśród Polaków. Warto wiedzieć, że funkcja ta sprzyja nie tylko zachowaniu świeżości produktów spożywczych, ale także oszczędzaniu energii, co stanowi dodatkowy, istotny walor systemu. 

materiały promocyjne partnera
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas