Reklama

Reklama

Lodowy blok malinowo-pistacjowy

Nie ma lepszych lodów niż te domowej roboty! Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Masz pewność, że nie znajdziesz w nich żadnych konserwantów czy sztucznych składników.

Czas przyrządzenia: 35 min + mrożenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 limonka
  • 1 szkl. śmietany kremówki 30 proc. (wcześniej mocno schłodzonej)
  • 20 dag chudego twarogu
  • 40 dag świeżych malin
  • 15 dag grubo posiekanych pistacji (niesolonych)

Składniki - dekoracja:

  • świeże maliny
  • posiekane pistacje
  • cukier puder
  • listki mięty (ew. melisy cytrynowej)

Sposób przygotowania:

1. Limonkę polej wrzątkiem, osusz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Podłużną foremkę wyłóż folią spożywczą albo pergaminem. Folia i papier lepiej będą przylegały do foremki, jeśli jej brzegi i spód posmarujesz olejem.

2. Twaróg zmiel trzy razy. Jajko wbij do metalowej miseczki. Dodaj żółtka, cukier puder i skórkę z limonki. Miseczkę postaw nad garnkiem z parującą wodą. Masę ubijaj mikserem, aż stanie się ona puszysta i jasnokremowa (5-7 minut). Potem zdejmij z kąpieli wodnej i ubijaj jeszcze 5-7 minut. 

3. Śmietanę ubij. Połącz z sokiem z limonki oraz twarogiem. Obie masy delikatnie wymieszaj. Dodaj maliny oraz posiekane pistacje. Przełóż do przygotowanej foremki. Mroź przez 6-8 godzin. 

Reklama

4. Przed podaniem przełóż na 20 minut do lodówki. Wyłóż na półmisek. Wierzch udekoruj malinami, pistacjami oraz miętą. Oprósz cukrem pudrem.

Idealne lody? Oto cukiernicze zasady!

Pamiętaj o kilku zasadach przygotowywania lodowej masy,  a twoje mrożone desery będą pyszne i zawsze udane!
 
Mieszanie

Masa żółtkowa musi być bardzo puszysta i przed dodaniem śmietany dobrze ostudzona.

Odpowiednia konsystencja

Dodatek alkoholu sprawi, że lody będą miękkie i aksamitne. Do lodów możesz dodać: rum, wódkę, brandy, sherry, whiskey, ajerkoniak, słodkie wino deserowe - ok. 3 łyżek na  1 litr masy lodowej.

Mrożenie

Masę mieszaj co jakiś czas (mikserem lub łyżką, w zależności od konsystencji lodów), by miała ona jednolitą konsystencję. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia mieszaj lody co 30 minut, ponieważ przy ściankach masa będzie szybciej zamarzała.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: lody

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama