Lodowy blok malinowo-pistacjowy
Nie ma lepszych lodów niż te domowej roboty! Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Masz pewność, że nie znajdziesz w nich żadnych konserwantów czy sztucznych składników.
Sposób przygotowania:
1. Limonkę polej wrzątkiem, osusz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Podłużną foremkę wyłóż folią spożywczą albo pergaminem. Folia i papier lepiej będą przylegały do foremki, jeśli jej brzegi i spód posmarujesz olejem.
2. Twaróg zmiel trzy razy. Jajko wbij do metalowej miseczki. Dodaj żółtka, cukier puder i skórkę z limonki. Miseczkę postaw nad garnkiem z parującą wodą. Masę ubijaj mikserem, aż stanie się ona puszysta i jasnokremowa (5-7 minut). Potem zdejmij z kąpieli wodnej i ubijaj jeszcze 5-7 minut.
3. Śmietanę ubij. Połącz z sokiem z limonki oraz twarogiem. Obie masy delikatnie wymieszaj. Dodaj maliny oraz posiekane pistacje. Przełóż do przygotowanej foremki. Mroź przez 6-8 godzin.
4. Przed podaniem przełóż na 20 minut do lodówki. Wyłóż na półmisek. Wierzch udekoruj malinami, pistacjami oraz miętą. Oprósz cukrem pudrem.
Idealne lody? Oto cukiernicze zasady!
Pamiętaj o kilku zasadach przygotowywania lodowej masy, a twoje mrożone desery będą pyszne i zawsze udane!
Mieszanie
Masa żółtkowa musi być bardzo puszysta i przed dodaniem śmietany dobrze ostudzona.
Odpowiednia konsystencja
Dodatek alkoholu sprawi, że lody będą miękkie i aksamitne. Do lodów możesz dodać: rum, wódkę, brandy, sherry, whiskey, ajerkoniak, słodkie wino deserowe - ok. 3 łyżek na 1 litr masy lodowej.
Mrożenie
Masę mieszaj co jakiś czas (mikserem lub łyżką, w zależności od konsystencji lodów), by miała ona jednolitą konsystencję. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia mieszaj lody co 30 minut, ponieważ przy ściankach masa będzie szybciej zamarzała.