Lodowy blok malinowo-pistacjowy

Nie ma lepszych lodów niż te domowej roboty! Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Masz pewność, że nie znajdziesz w nich żadnych konserwantów czy sztucznych składników.

Lodowy blok malinowo-pistacjowy
Lodowy blok malinowo-pistacjowy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Limonkę polej wrzątkiem, osusz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Podłużną foremkę wyłóż folią spożywczą albo pergaminem. Folia i papier lepiej będą przylegały do foremki, jeśli jej brzegi i spód posmarujesz olejem.

2. Twaróg zmiel trzy razy. Jajko wbij do metalowej miseczki. Dodaj żółtka, cukier puder i skórkę z limonki. Miseczkę postaw nad garnkiem z parującą wodą. Masę ubijaj mikserem, aż stanie się ona puszysta i jasnokremowa (5-7 minut). Potem zdejmij z kąpieli wodnej i ubijaj jeszcze 5-7 minut. 

3. Śmietanę ubij. Połącz z sokiem z limonki oraz twarogiem. Obie masy delikatnie wymieszaj. Dodaj maliny oraz posiekane pistacje. Przełóż do przygotowanej foremki. Mroź przez 6-8 godzin. 

4. Przed podaniem przełóż na 20 minut do lodówki. Wyłóż na półmisek. Wierzch udekoruj malinami, pistacjami oraz miętą. Oprósz cukrem pudrem.

Idealne lody? Oto cukiernicze zasady!

Pamiętaj o kilku zasadach przygotowywania lodowej masy,  a twoje mrożone desery będą pyszne i zawsze udane!
 
Mieszanie

Masa żółtkowa musi być bardzo puszysta i przed dodaniem śmietany dobrze ostudzona.

Odpowiednia konsystencja

Dodatek alkoholu sprawi, że lody będą miękkie i aksamitne. Do lodów możesz dodać: rum, wódkę, brandy, sherry, whiskey, ajerkoniak, słodkie wino deserowe - ok. 3 łyżek na  1 litr masy lodowej.

Mrożenie

Masę mieszaj co jakiś czas (mikserem lub łyżką, w zależności od konsystencji lodów), by miała ona jednolitą konsystencję. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia mieszaj lody co 30 minut, ponieważ przy ściankach masa będzie szybciej zamarzała.

Lubisz lody włoskie? Mamy dla ciebie złe wieści! Na ogół bliżej im do zupek chińskich niż lodów naturalnych. To nic innego jak mieszanina wody i specjalnego proszku, które wrzuca się do maszyny. A w proszku można znaleźć niemal wszystkie składniki świata. Od utwardzanych tłuszczy roślinnych, przez zagęstniki i emulgatory, po sztuczne aromaty i barwniki. Na lodach włoskich chyba najłatwiej oszukać klienta – wystarczy dodać do maszyny więcej wody i/lub powietrza, a wtedy ich objętość w magiczny sposób się zwiększa.
Mało kto wie, że lody wynaleźli Chińczycy. Już 5 tys. lat temu zajadali się oni mieszaniną śniegu i owoców. Do Europy przepis na nie przywiózł Marco Polo, dzięki któremu Włochy w późnym średniowieczu stały się europejską stolicą lodów. To Włosi wymyślili pierwsze automaty do kręconych lodów – stąd nazwa "lody włoskie". Co ciekawe: oni takich lodów praktycznie nie jedzą. Zaś pierwsza fabryka lodów przemysłowych powstała w 1851 roku w Baltimore, w USA.
Statystyczny Polak zjada w ciągu roku średnio 4 litry lodów. Dla porównania Amerykanin zjada ich aż 23 litry! Najwięcej lodów zjadamy w ciepłe miesiące, czyli od kwietnia do września, kiedy z rynku znika 90 proc. rocznej produkcji. Wydaje się jednak, że ta tendencja zaczyna się pomału zmieniać i coraz częściej sięgamy po lody jesienią oraz zimą.
Ulubione smaki Polaków? Stawiamy na klasykę! Z badań OBOP-u wynika, że 34 proc. najbardziej lubi lody śmietankowe. Na drugim miejscu są czekoladowe - 19 proc., a na trzecim  - truskawkowe - 15 proc. Przy wyborze, poza smakiem, kierujemy się przede wszystkim ceną.
+10
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas