Lodowy deser klauna

Składniki na 12 porcji. Czas: około 50 minut. Porcja: 350 kcal.

Głowę klauna przygotuj jak na zdjęciu
Głowę klauna przygotuj jak na zdjęciu©123RF/PICSEL

Masło, 15 dag cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli zmiksuj na gładką i puszystą masę. Do każdego jajka dodaj po łyżce mąki, rozmieszaj. Przesiej resztę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia, wszystkie składniki ciasta połącz starannie.

Blachę wyłóż pergaminem, nałóż ciasto. Piecz około 20 minut w temp. 180 stopni. Pozostaw do ostudzenia.

Kremówkę ubij na sztywno z pozostałym cukrem i kakao. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Ostudź, pozostaw do lekkiego stężenia. Dodaj do kremówki. Ubijaj razem jeszcze chwilę.

Tężejący mus rozsmaruj na przestudzonym cieście. Odstaw do lodówki do całkowitego zastudzenia. Gotowe ciasto pokrój na 12 kwadratów.

Na każdym kawałku ciasta ułóż osączony krążek ananasa. Waflowe rożki napełnij waniliowymi lodami. Układaj wafelkami do góry tak, by kulki tworzyły twarze klaunów, a rożki imitowały czapeczki. Używając drażetek cukrowych, ozdób twarze kolorowymi oczkami i nosami.

Jak zrobić lody jagodowe?Interia Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas