Lodowy deser - wcale nie ostudzi uczuć...

Choć zimowa aura za oknem nie rozpieszcza, lodowy deser może rozgrzać serce ukochanej osoby. Jessica Meinhard proponuje lody o smaku masła orzechowego, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe - nie zawierają cukru, a ich bazą są banany.

Lody bananowe
Lody bananowe123RF/PICSEL

"Gdy mój chłopak zobaczył to zdjęcie i przepis, nie dawał mi spokoju przez kilka dni, dopóki go nie zrobiłam. Ale miał rację - te lody to sztos!" - tak lody o smaku masła orzechowego komentuje jedna z obserwatorek instagramowego profilu @shining_star_9, którego autorką jest Jessica Meinhard.

Miłośniczka zdrowych słodkości i autorka książki "Jak jeść słodycze i nie tyć. 100 przepisów na zdrowe słodkości" zdradza w niej przepis na to lodowe cudo.

Składniki potrzebne do przygotowania lodów to: 2 banany, 3 łyżki masła orzechowego, łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego, 4 łyżki stałej części mleczka kokosowego, pół łyżki zmielonego ksylitolu i opcjonalnie 20 g odżywki białkowej.

Polewę czekoladową Meinhard przygotowuje ze 120 g gorzkiej czekolady 70 proc. i 1,5 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, zaś orzechową z 3 łyżek masła orzechowego, łyżki oleju kokosowego i pół łyżki cukru kokosowego.

Oto, jak zrobić lody. Składniki do nich potrzebne blendujemy i wlewamy do lodowych foremek, w które wkładamy patyczkami do lodów i wstawiamy na noc do zamrażalnika.

Aby zrobić pierwszą polewę, czekoladę i olej kokosowy umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy, podgrzewając na małym ogniu. Następnie ją studzimy i polewamy lody z każdej strony.

Polewę orzechową otrzymujemy poprzez umieszczenie i rozpuszczenie w rondelku masła orzechowego, oleju i cukru kokosowego. Po podgrzaniu, studzimy i dekorujemy lody otrzymaną w ten sposób drugą polewą. Ponownie wstawiamy do zamrażalnika, żeby polewa stężała.

Resztą czekolady polewamy lody po raz trzeci i wstawiamy je na chwilę do zamrażalnika. Gotowe!

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas