Lody kawowe z migdałami
I pysznym sosem czekoladowym.
Składniki:
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 5 łyżek amaretto
- 350 g mascarpone
- 5 łyżek śmietany kremówki
- 50 g białej czekolady
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. 8 żółtek ubić z 2 łyżkami cukru. 2 łyżeczki kawy wymieszać z 2 łyżkami likieru i łyżki gorącej wody. Ostudzić. Do żółtek wmieszać mascarpone. Białka ubić, wsypując 2 łyżki cukru, ostrożnie wmieszać do masy. Dodać rozpuszczona kawę, wymieszać i umieścić w zamykanym pojemniku (poj. ok 1 l). zamrażać ok 6 godzin, od czasu do czasu mieszać widelcem.
Śmietanę podgrzać w rondelku. Dodać 3 łyżki likieru i 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Dodać pokruszoną na kawałki czekoladę, roztopić. Ostudzić. Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Lody wybić z formy i pokroić w kostkę gorącym nożem. Polewać sosem czekoladowym i posypywać migdałami.