Reklama

Reklama

Lody sorbetowo-jogurtowe

Dla ochłody w upalne dni

Czas przyrządzenia: ok. 30 minut
Składniki dla: 8 sztuk

Składniki

  • 1/4 szklanki wody
  • szklanka cukru pudru
  • 250 g brzoskwiń lub nektarynek
  • 250 g malin
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 8 foremek do lodów na patyku

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj w rondelku wodę z 1/4 szklanki cukru pudru. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty, aby syrop zgęstniał.  Zdejmij z ognia i ostudź. 

2. Brzoskwinie pokrój na kawałki. Zmiksuj je na purée. Oddzielnie zmiksuj maliny. Dodaj do każdego purée po połowie ostudzonego syropu i zmiksuj. 

3. Owocowym musem napełnij foremki  do lodów (tylko do połowy). Wstaw je  do zamrażarki na 2 godziny. 

4. Jogurt zmiksuj z resztą cukru pudru. Wyjmij foremki z zamrażarki i dopełnij  je jogurtem. Wstaw lody ponownie  do zamrażarki na godzinę, po czym wbij  w nie patyczki. Ponownie włóż do zamrażarki, aby całkiem stężały

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje