Lody sorbetowo-jogurtowe
Dla ochłody w upalne dni
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj w rondelku wodę z 1/4 szklanki cukru pudru. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty, aby syrop zgęstniał. Zdejmij z ognia i ostudź.
2. Brzoskwinie pokrój na kawałki. Zmiksuj je na purée. Oddzielnie zmiksuj maliny. Dodaj do każdego purée po połowie ostudzonego syropu i zmiksuj.
3. Owocowym musem napełnij foremki do lodów (tylko do połowy). Wstaw je do zamrażarki na 2 godziny.
4. Jogurt zmiksuj z resztą cukru pudru. Wyjmij foremki z zamrażarki i dopełnij je jogurtem. Wstaw lody ponownie do zamrażarki na godzinę, po czym wbij w nie patyczki. Ponownie włóż do zamrażarki, aby całkiem stężały