Lody sorbetowo-jogurtowe
Dla ochłody w upalne dni

Składniki
- 1/4 szklanki wody
- szklanka cukru pudru
- 250 g brzoskwiń lub nektarynek
- 250 g malin
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego
- 8 foremek do lodów na patyku
8 sztuk
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj w rondelku wodę z 1/4 szklanki cukru pudru. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty, aby syrop zgęstniał. Zdejmij z ognia i ostudź. 2. Brzoskwinie pokrój na kawałki. Zmiksuj je na purée. Oddzielnie zmiksuj maliny. Dodaj do każdego purée po połowie ostudzonego syropu i zmiksuj. 3. Owocowym musem napełnij foremki do lodów (tylko do połowy). Wstaw je do zamrażarki na 2 godziny. 4. Jogurt zmiksuj z resztą cukru pudru. Wyjmij foremki z zamrażarki i dopełnij je jogurtem. Wstaw lody ponownie do zamrażarki na godzinę, po czym wbij w nie patyczki. Ponownie włóż do zamrażarki, aby całkiem stężały