Lody truskawkowe
Dla ochłody.
- 70 dag truskawek,
- 250ml kremówki,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 białka,
- 1 tabliczka białej czekolady,
- 1 laska wanilii,
- 1 opakowanie polewy toffi,
- 1 kiwi,
- mały ananas,
- listki mięty
Przygotowanie:
1. Truskawki oczyścić, opłukać, 10 dag odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem, przetrzeć przez sito.
2. Schłodzoną kremówkę oraz białka ubić na sztywno.
3. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, wanilię przekroić na pół, czubkiem noża wyjąć miąższ.
4. Mus truskawkowy połączyć z kremówką, pianą ubitą z białek, dodać miąższ waniliowy oraz czekoladę, wszystko dokładnie wymieszać.
5. Tak przygotowaną masę wylać do metalowej miski, wstawić do zamrażarki na 4 godziny, co 20 minut mieszając łyżkę, następnie masę zamrażać jeszcze 2 godziny. Odłożone truskawki przekroić na pół, kiwi obrać pokroić w plasterki, ananasa dokładnie umyć i pokroić w cienkie pół plasterki.
Z lodowej masy za pomocą łyżki do lodów formować kulki, ułożyć na miseczce, obłożyć owocami, polać sosem toffi, przybrać listkami mięty.