Reklama

Reklama

Lokma - delikatne pączki w syropie

Te niewielkie drożdżowe pączki, znane pod różnymi nazwami, jada się w większości krajów dawnego Imperium Osmańskiego: w sułtańskich kuchniach smażono je od dawien dawna, a antyczne ploteczki mówią nawet, że były nagrodą podczas igrzysk.

Składniki dla: 6-8 porcji

Składniki - ciasto:

  • 3½ szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Składniki - syrop:

  • 2 szklanki cukru
  • szklanka wody
  • trochę soku z cytryny
  • 30 ml wody pomarańczowej

Składniki - dodatkowe:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zrobienia syropu. W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier. Pod koniec wlewamy sok z cytryny i wodę pomarańczową.

Reklama

Następnie wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i mieszamy rózgą kuchenną. Gotowa masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy je do wyrośnięcia.

Porcje ciasta odmierzamy łyżką i smażymy na złoto w głębokim tłuszczu. Gorące jeszcze pączki zanurzamy w syropie i przekładamy na talerz. Czynność powtarzamy, aż skończy nam się ciasto. Najlepsze są jeszcze ciepłe!

***

Tureccy fani zespołu Motörhead smażyli lokmy, by upamiętnić lidera zespołu. Karmili nimi przechodniów pięćdziesiąt dwa dni po jego śmierci — zgodnie z muzułmańskim zwyczajem organizowania specjalnych spotkań po śmierci bliskich, podczas których wspomina się zmarłego, a uczestników częstuje smakołykami. Tym razem zrobiono to dla Lemmy’ego Kilmistera. Pączki mają też związek z życiem. Uratowały moje przemarznięte ciało i dały cukrowego kopa, gdy myślałem, że padnę od wichrów na moście.

Przepis pochodzi z książki "Stambuł do zjedzenia":


Fragment książki

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: domowe pączki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje