Reklama

Reklama

Łopatka w skorupce

Łopatkę umyj, osusz, natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem.

Reklama

Składniki na 8 porcji:

  • 2 kg chudej łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 kromki pszennego chleba
  • 3 dag parmezanu
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 marchewki
  • 1 średni seler
  • sól
  • pieprz
  • suszony rozmaryn i oregano

Sposób przygotowania:


1. Łopatkę umyj, osusz, natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Mięso ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175ºC. Piecz ok. 60 minut. W tym czasie cebule i czosnek obierz. Obie cebule oraz 3 ząbki czosnku posiekaj. Parmezan drobno zetrzyj.

2. Marchewki oraz seler obierz, umyj. Warzywa pokrój w słupki. Podsmaż je na połowie rozgrzanej oliwy. Posyp solą, pieprzem i suszonymi ziołami.

3. Pieczywo pokrusz. Okruszki połącz z cebulą oraz posiekanym czosnkiem. Dodaj parmezan oraz resztę oliwy. Przypraw solą, pieprzem, rozmarynem i oregano. Dobrze wymieszaj. Masę rozsmaruj na mięsie po godzinie pieczenia. Obłóż je podsmażonymi warzywami. Piecz jeszcze 35 minut. Gotową pieczeń podawaj np. z ziemniakami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje