Łopatka w skorupce
Łopatkę umyj, osusz, natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem.
Składniki na 8 porcji:
- 2 kg chudej łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2-3 kromki pszennego chleba
- 3 dag parmezanu
- 6 łyżek oliwy
- 4 marchewki
- 1 średni seler
- sól
- pieprz
- suszony rozmaryn i oregano
Sposób przygotowania:
1. Łopatkę umyj, osusz, natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Mięso ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175ºC. Piecz ok. 60 minut. W tym czasie cebule i czosnek obierz. Obie cebule oraz 3 ząbki czosnku posiekaj. Parmezan drobno zetrzyj.
2. Marchewki oraz seler obierz, umyj. Warzywa pokrój w słupki. Podsmaż je na połowie rozgrzanej oliwy. Posyp solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
3. Pieczywo pokrusz. Okruszki połącz z cebulą oraz posiekanym czosnkiem. Dodaj parmezan oraz resztę oliwy. Przypraw solą, pieprzem, rozmarynem i oregano. Dobrze wymieszaj. Masę rozsmaruj na mięsie po godzinie pieczenia. Obłóż je podsmażonymi warzywami. Piecz jeszcze 35 minut. Gotową pieczeń podawaj np. z ziemniakami.