Łopatka ze szpinakowym farszem
Idealne mięso na obiad w większym gronie

Składniki
- 1,2 kg łopatki wieprzowej
- 2 łyżki oliwy
- pęczek botwinki
- 4 młode pietruszki
- pęczek młodej marchewki
- sól, pieprz
- FARSZ
- łyżka oliwy
- cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- szklanka szpinaku, podduszonego,
- osączonego i posiekanego
- szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki rodzynek, posiekanych
- 1/3 szklanki dowolnych orzechów, posiekanych
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. 2. Przygotuj farsz. Rozgrzej na patelni oliwę. Podsmaż cebulę i czosnek (2-3 minuty). Przełóż je do miski i ostudź. Dodaj szpinak, bułkę tartą,rodzynki i orzechy. Przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj.3. Rozłóż mięso i ponacinaj, aby miało większą powierzchnię. Na 1/3 rozłóż farsz. Zroluj mięso i zwiąż je sznurkiem.Natrzyj je połową oliwy, przypraw solą i pieprzem. Umieść w żaroodpornym naczyniu, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut. 4. Obierz i umyj warzywa. Pietruszki i buraczki przekrój wzdłuż na pół.5. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 st. C. Warzywa skrop resztą oliwy i dołóż do mięsa. Nie przykrywaj.Piecz jeszcze 45 minut. 6. Wyjmij danie z piekarnika, przykryj i odstaw na 10 minut, aby doszło.