Łosoś chorizo z patelni
Maksimum smaku przy minimum wysiłku!

Składniki
- 2 filety z łososia, ze skórą, bez łusek i ości (po 150 g)
- 300 g dojrzałych pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
- 4 gałązki świeżej bazylii
- 8 ciemnych oliwek (z pestkami)
- 30 g chorizo
Sposób przygotowania
Połóż łososia skórą do góry na dużej zimnej nieprzywierającej patelni i postaw ją na dość dużym ogniu. Kiedy patelnia się rozgrzeje, a ryba zacznie skwierczeć (zajmie to ok. 3 minut), przewróć ją i smaż skórą do dołu ok. 5 minut, aż zrobi się bardzo chrupiąca, a ryba się usmaży, ale nie dłużej. Dokładny czas smażenia zależy od grubości filetów. W tym czasie przekrój pomidorki na pół, porwij większość listków bazylii i przemieszaj jedno i drugie z 1 łyżką czerwonego octu winnego oraz szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu. Rozgnieć oliwki, odrzuć pestki, a miąższ drobno posiekaj. Wymieszaj go z 1 łyżeczką oliwy z pierwszego tłoczenia i odrobiną wody. Pokrój chorizo w cienkie plasterki i dołóż je na patelnię z rybą 2 minuty przed końcem smażenia. Na ostatnie 30 sekund dorzuć pomidorki. Rozłóż wszystko na talerze - łosoś ma się znaleźć na wierzchu. Przybierz całość porcyjkami oliwek i posyp resztą listków bazylii.