Reklama

Łosoś chorizo z patelni

Maksimum smaku przy minimum wysiłku!

Składniki dla: 2 osób

Składniki

  • 2 filety z łososia, ze skórą, bez łusek i ości (po 150 g)
  • 300 g dojrzałych pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • 8 ciemnych oliwek (z pestkami)
  • 30 g chorizo

Sposób przygotowania

Połóż łososia skórą do góry na dużej zimnej nieprzywierającej patelni i postaw ją na dość dużym ogniu. Kiedy patelnia się rozgrzeje, a ryba zacznie skwierczeć (zajmie to ok. 3 minut), przewróć ją i smaż skórą do dołu ok. 5 minut, aż zrobi się bardzo chrupiąca, a ryba się usmaży, ale nie dłużej. Dokładny czas smażenia zależy od grubości filetów. W tym czasie przekrój pomidorki na pół, porwij większość listków bazylii i przemieszaj jedno i drugie z 1 łyżką czerwonego octu winnego oraz szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu. Rozgnieć oliwki, odrzuć pestki, a miąższ drobno posiekaj. Wymieszaj go z 1 łyżeczką oliwy z pierwszego tłoczenia i odrobiną wody. Pokrój chorizo w cienkie plasterki i dołóż je na patelnię z rybą 2 minuty przed końcem smażenia. Na ostatnie 30 sekund dorzuć pomidorki. Rozłóż wszystko na talerze - łosoś ma się znaleźć na wierzchu. Przybierz całość porcyjkami oliwek i posyp resztą listków bazylii.

Reklama

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy