Łosoś curry z orzeźwiającą salsą
Sposób przygotowania
1. Łososia podziel na 6 czworokątnych kawałków. Wymieszaj curry z papryką i połową oliwy i natrzyj marynatą rybę. Przykryj i odstaw na godzinę.
2. Na salsę posiekaj kolendrę i chilli. Wymieszaj je z pozostałymi składnikami sosu i wstaw do lodówki.
3. Ugotuj makaron. Odcedź i wymieszaj z połową salsy.
4. Rozgrzej patelnię grillową. W kawałki łososia wsuń drewniane patyczki (takie jak do lodów). Skrop je resztą oliwy. Grilluj, po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia i przykryj na 5 minut, aby ryba doszła.
5. Rozłóż na talerze makaron wymieszany z salsą. Na nim ułóż po dwa kawałki ryby. Posyp sezamem. Oddzielnie podaj resztę salsy.