Łosoś curry z orzeźwiającą salsą

Składniki
- 800 g filetu z łososia
- łyżka curry w proszku
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 250 g cienkiego makaronu (np. spaghetti, nitki, soba)
- łyżeczka prażonego sezamu
- SALSA
- 2 ogórki, drobno posiekane w kostkę (nie trzeba ich obierać)
- 2 garście listków kolendry
- 1/4 szklanki soku z limonki
- długa czerwona papryczka chilli
- łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki cukru
4 osób
Sposób przygotowania
1. Łososia podziel na 6 czworokątnych kawałków. Wymieszaj curry z papryką i połową oliwy i natrzyj marynatą rybę. Przykryj i odstaw na godzinę. 2. Na salsę posiekaj kolendrę i chilli. Wymieszaj je z pozostałymi składnikami sosu i wstaw do lodówki. 3. Ugotuj makaron. Odcedź i wymieszaj z połową salsy. 4. Rozgrzej patelnię grillową. W kawałki łososia wsuń drewniane patyczki (takie jak do lodów). Skrop je resztą oliwy. Grilluj, po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia i przykryj na 5 minut, aby ryba doszła. 5. Rozłóż na talerze makaron wymieszany z salsą. Na nim ułóż po dwa kawałki ryby. Posyp sezamem. Oddzielnie podaj resztę salsy.