Łosoś curry z orzeźwiającą salsą

Łosoś
Łosoś123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Łososia podziel na 6 czworokątnych kawałków. Wymieszaj curry z papryką i połową oliwy i natrzyj marynatą rybę. Przykryj i odstaw na godzinę. 

2. Na salsę posiekaj kolendrę i chilli. Wymieszaj je z pozostałymi składnikami sosu i wstaw do lodówki. 

3. Ugotuj makaron. Odcedź i wymieszaj z połową salsy.  

4. Rozgrzej patelnię grillową. W kawałki łososia wsuń drewniane patyczki (takie jak do lodów). Skrop je resztą oliwy. Grilluj, po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia i przykryj  na 5 minut, aby ryba doszła. 

5. Rozłóż na talerze makaron wymieszany z salsą. Na nim ułóż po dwa kawałki ryby. Posyp sezamem. Oddzielnie podaj resztę salsy.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas