Reklama

Łosoś na chrupiącej jarzynce

Smakowity i zdrowy filet z łososia w towarzystwie chrupiących jarzyn. Brzmi naprawdę pysznie, a smakuje... jeszcze lepiej!

Czas przyrządzenia: 60 min

Składniki

  • 2 garści zielonej fasolki
  • 60 dag filetu z łososia
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • olej rzepakowy
  • natka pietruszki
  • po 1 łyżce keczupu i zielonego pesto
  • grubo mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

1. Zrób marynatę do ryby: 2 łyżki oleju wymieszaj z octem, miodem, musztardą, szczyptą soli i czarnego pieprzu. Rybę umyj, osusz. Sprawdź, czy nie ma ości, ewentualne usuń (najlepiej pęsetą). Filet natrzyj marynatą. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie łososia pokrój na małe kawałki, przełóż je na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piecz ok. 15 minut w 170 st. 

2. Fasolkę oczyść, opłucz i pokrój na kawałki. Zblanszuj ją w osolonej wodzie. Osącz. Paprykę umyj, wytrzyj, potnij w paseczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pieczarki umyj, potnij w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć pieczarki, duś, aż odparuje powstały płyn. Wrzuć paprykę i cebulę. Smaż 3 minuty, zdejmij patelnię z ognia. 

3. W rondlu podgrzej bulion. Dodaj fasolkę, rybę oraz pieczarki z papryką. Delikatnie wymieszaj, duś ok. 10 minut. Wyłóż danie na talerze, udekoruj natką pietruszki, oprósz grubo mielonym kolorowym pieprzem. Na brzegach talerzy zrób dekoracyjne kleksy z keczupu i pesto. Podawaj od razu po przygotowaniu. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: łosoś | ryba

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama