Łosoś w cieście francuskim
Rozpływa się w ustach!

Składniki
- ryba
- 80 dag filetu z łososia
- sok z połowy cytryny
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 dag szpinaku
- (świeżego lub mrożonego)
- gałka muszkatołowa
- czosnek granulowany
- 40 dag ciasta francuskiego
- makaron
- 10 dag boczku wędzonego
- ząbek czosnku
- 2 łyżki natki
- 25 dag makaronu wstążki
- 3 dag parmezanu
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
Sposób przygotowania
1. Łososia skrop cytryną, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na godzinę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na patelni. Dodaj szpinak. Przypraw solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym. Duś pod przykryciem do miękkości. 2. Na rozłożone ciasto francuskie wyłóż łososia, przykryj szpinakiem i zawiń. Piecz 30 min. w temp. 200 st. C. Usmaż pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodaj zmiażdżony czosnek i posiekaną natkę. Zmniejsz ogień i połącz z ugotowanym makaronem. Posyp parmezanem i zalej sosem z roztrzepanych jajek i śmietany. Chwilę mieszaj.