Reklama

Reklama

Łosoś w panierce z miętą, polentą i malinami

Przepis dla dzieci autorstwa jurora "Top Chefa" Josepha Seeletso. Składniki na 4 porcje. Czas wykonania: 20 minut.

Składniki:

  • 4 dzwonka z łososia
  • 100 g orzechów nerkowca
  • świeża mięta
  • 70 g masła
  • 60 g polenty/kaszki kukurydzianej
  • 500 ml mleka
  • 80 g malin
  • pół ogórka zielonego
  • 50 ml syropu z marakui

Reklama

Sposób wykonania:

Łososia oczyść. Dopraw solą i pieprzem. W moździerzu utrzyj orzechy następnie dodaj miętę i masło, ponownie utrzyj. Na łososia wyłóż przygotowaną panierkę. Piecz przez 8 minut w temperaturze 180 st. C.

Do mleka wrzuć kilka liści mięty, zagotuj. Następnie energicznie mieszając rózgą, do gorącego mleka dodaj polentę (kaszę kukurydzianą). Gotuj, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Zestaw z ognia.

Ogórka obranego pokrój w plasterki.

Polentę wyłóż na talerz na nim ułóż upieczonego łososia, udekoruj malinami i ogórkiem, polej delikatnie syropem z marakui.

Przepis pochodzi z książki "Mali szefowie kuchni“, w której Joseph Seeletso przygotowuje śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, dania bezglutenowe, przekąski na przyjęcia oraz desery wraz z siedmiorgiem bardzo młodych, przyszłych kucharzy. Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku. Prezentuje przepisy wykwintnych dań, zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, które można przygotować wraz z dziećmi.

Joseph Seeletso zdobył wykształcenie zawodowego szefa kuchni w Westminster Kingsway College w Londynie, gotował na oczach widzów w programie "Dzień Dobry TVN" oraz w "Pytanie na śniadanie" w TVP2, juror I i II edycji programu "Top Chef".


 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje