Łosoś w panierce z miętą, polentą i malinami
Przepis dla dzieci autorstwa jurora "Top Chefa" Josepha Seeletso. Składniki na 4 porcje. Czas wykonania: 20 minut.
Składniki:
- 4 dzwonka z łososia
- 100 g orzechów nerkowca
- świeża mięta
- 70 g masła
- 60 g polenty/kaszki kukurydzianej
- 500 ml mleka
- 80 g malin
- pół ogórka zielonego
- 50 ml syropu z marakui
Sposób wykonania:
Łososia oczyść. Dopraw solą i pieprzem. W moździerzu utrzyj orzechy następnie dodaj miętę i masło, ponownie utrzyj. Na łososia wyłóż przygotowaną panierkę. Piecz przez 8 minut w temperaturze 180 st. C.
Do mleka wrzuć kilka liści mięty, zagotuj. Następnie energicznie mieszając rózgą, do gorącego mleka dodaj polentę (kaszę kukurydzianą). Gotuj, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Zestaw z ognia.
Ogórka obranego pokrój w plasterki.
Polentę wyłóż na talerz na nim ułóż upieczonego łososia, udekoruj malinami i ogórkiem, polej delikatnie syropem z marakui.
Przepis pochodzi z książki "Mali szefowie kuchni“, w której Joseph Seeletso przygotowuje śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, dania bezglutenowe, przekąski na przyjęcia oraz desery wraz z siedmiorgiem bardzo młodych, przyszłych kucharzy. Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku. Prezentuje przepisy wykwintnych dań, zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, które można przygotować wraz z dziećmi.
Joseph Seeletso zdobył wykształcenie zawodowego szefa kuchni w Westminster Kingsway College w Londynie, gotował na oczach widzów w programie "Dzień Dobry TVN" oraz w "Pytanie na śniadanie" w TVP2, juror I i II edycji programu "Top Chef".