Łosoś w pomarańczowo-sojowej marynacie
Z grilla.
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 400 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki pasty miso
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 4 kawałki łososia (po ok. 180 g)
- Zielona cebulka
Przygotowanie:
Sok i skórkę z pomarańczy gotować wraz cukrem, aż ilość płynu zredukuje się o połowę. Dodać pastę miso, gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Dodać sos sojowy i ocet i ostudzić. Rybę umieścić w marynacie na 15 minut (nieco marynaty odłożyć, aby skropić nią gotową rybę). Miąższ pomarańczy pokroić na cząstki. Łososia wyjąc z marynaty, posolić, grillować 4 minuty, obrócić, posmarować marynatą i grillować kolejne 4 minuty. Podawać z cząstkami pomarańczy, posypać zieloną cebulką.