Łosoś w sosie koperkowym

Delikatny sos podkreśli smak ryby.

Łosoś w sosie to wspaniałe danie
Łosoś w sosie to wspaniałe danie123RF/PICSEL

Składniki

na 2 porcje

  • 25 dag łososia (filet)
  • 1 mała cebula
  • 1 ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • po 1 łyżce mąki i masła
  • po 1/2 szklanki białego wina i śmietany 30%
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Rybę oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem, odstawić na 10 min, usmażyć na złoto na oliwie.

Ogórek pokroić w plastry. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić czosnek i cebulę, dodać plastry ogórka, dusić ok. 3-5 min. Do warzyw dodać wino, poczekać, aż alkohol odparuje, a następnie dolać śmietanę rozmieszaną z mąką. Sos należy delikatnie mieszać, by się nie przypalił. Na koniec doprawić solą i pieprzem i posypać posiekanym koperkiem.

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas