Łosoś z blinami
Inspirowane kuchnią rosyjską.
Składniki:
- 800 g filetu z łososia
- Pęczek natki pietruszki
- Pęczek kolendry
- 50 g grubej soli
- 50 g cukru
- Czarny pieprz
- 21 g drożdży
- Pół łyżeczki cukru
- 150 ml mleka
- 30 g mąki gryczanej
- 100 g mąki
- 30 g masła
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki soli
- 100 g kwaśnej śmietany
- 4 łyżeczki oleju
Przygotowanie:
Łososia skropić cytryną. Zioła posiekać, zmieszać z solą, cukrem i pieprzem. Nałożyć na filet. Rybę zawinąć w folie spożywczą a następnie w folię aluminiową.
Ułożyć w formie przykryć deseczką, obciążyć i wstawić do lodówki na 2 dni.
Drożdże i cukier rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, odstawić na 10 minut. Podgrzać 75 ml mleka. Makę umiescic w misce, wlać mleko i drożdże, wyrobić na gładkie ciasto. Odstawic na 30 minut pod przykryciem. Masło roztopić. Dodać, jajko, sól, 75 ml mleka i kwaśną smietanę, wymieszać, dodac do ciasta. Odstawic jeszcze na 30 minut. Olej rozgrzać na patelni i porcjami nakładać ciasto. Smażyć bliny po 2 minuty z każdej strony. Łososia wyjąć z folii, pokroić w cienkie plastry. Podawac z blinami.