Reklama

Reklama

Łosoś z blinami

Inspirowane kuchnią rosyjską.

Składniki:

  • 800 g filetu z łososia
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pęczek kolendry
  • 50 g grubej soli
  • 50 g cukru
  • Czarny pieprz
  • 21 g drożdży
  • Pół łyżeczki cukru
  • 150 ml mleka
  • 30 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 4 łyżeczki oleju

Przygotowanie:

Łososia skropić cytryną. Zioła posiekać, zmieszać z solą, cukrem i pieprzem. Nałożyć na filet. Rybę zawinąć w folie spożywczą a następnie w folię aluminiową.

Reklama

Ułożyć w formie przykryć deseczką, obciążyć i wstawić do lodówki na 2 dni.

Drożdże i cukier rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, odstawić na 10 minut. Podgrzać 75 ml mleka. Makę umiescic w misce, wlać mleko i drożdże, wyrobić na gładkie ciasto. Odstawic na 30 minut pod przykryciem. Masło roztopić. Dodać, jajko, sól, 75 ml mleka i kwaśną smietanę, wymieszać, dodac do ciasta. Odstawic jeszcze na 30 minut. Olej rozgrzać na patelni i porcjami nakładać ciasto. Smażyć bliny po 2 minuty z każdej strony. Łososia wyjąć z folii, pokroić w cienkie plastry. Podawac z blinami.

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: Łosoś z blinami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy