Łosoś z brokułami w sosie śmietankowym
Spróbuj tej prostej zapiekanki.
Składniki:
- 70 dag filetów z łososia bez skóry
- duży brokuł
- 30 dag ryżu
- 400 ml śmietany 22%
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj w posolonej wodzie, odcedź. Łososia umyj, pokrój w dużą kostkę, polej sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Brokuły umyj, odetnij różyczki, gotuj 5 minut na parze. Śmietanę wymieszaj z musztardą, dopraw czosnkiem, solą i pieprzem.
2. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, na dnie ułóż ryż. Kawałki łososia układaj na przemian z kawałkami brokułów, tak, aby powstała "szachownica". Danie polej śmietanowym sosem.
3. Zapiekaj 20 minut w temp. 180˚C.