Łosoś z brokułami w sosie śmietankowym

Spróbuj tej prostej zapiekanki.

Składniki:

  • 70 dag filetów z łososia bez skóry
  • duży brokuł
  • 30 dag ryżu
  • 400 ml śmietany 22%
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Ryż ugotuj w posolonej wodzie, odcedź. Łososia umyj, pokrój w dużą kostkę, polej sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Brokuły umyj, odetnij różyczki, gotuj 5 minut na parze. Śmietanę wymieszaj z musztardą, dopraw czosnkiem, solą i pieprzem.

Reklama

2. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, na dnie ułóż ryż. Kawałki łososia układaj na przemian z kawałkami brokułów, tak, aby powstała "szachownica". Danie polej śmietanowym sosem.

3. Zapiekaj 20 minut w temp. 180˚C.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje